Църквата "Св. Петка" в гр. Трън

По случай 170 години от изграждането на храм "Св. Петка" в гр. Трън
Публикувам статията на свещеник Светослав Йорданов, в края на която той пише, че стогодишнината на храма не е отпразнувана. Статията е от "Църковен вестник", бр. 39 от 8 ноември 1958 година:
Елемент от вътрешната украса на храма


Иконата на св. Петка на иконостаса. Каквото й да ви казват, пред иконите се покланяме. Ако имат стъкло, ги целуваме. Другото са суеверия. С чисто практически последици-разрушаваме ги.


Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

Една от старите църкви из Трънско е “Св. Петка” (Св. Преподобна Параскева) в град Трън, която представлява рядък архитектурен паметник. Тя е строена върху старите основи на разрушения през XVII век параклис, изграден в памет на свещеномъченик Терапонтий. Сегашният й внушителен вид е от 1853 година, което личи от надписа, вдълбан в камък, южно от западната врата.

Изволения Отца, совершен сина, споспешением Св. Дух, сей храм созидася трудом иждивлением Иеромонаха Мисаила Цветков Байкушев и възпомоществованием ктиторов хаджи Никодим от Насалевци и чорбаджия Пея от Ярловци - м. Юни 1853 г.

Над южната пък врата се чете надпис:

Сей храм бист майстор Миленко с братом Дамяном от Блатъшница - чада Стефан Веле.

Самият храм бил заплануван да се строи още през 1829 година, но поради настъпилите събития из Трънския край, постройката била осъществена през 1853 година, когато и била тържествено осветена от Пиротския митрополит Антим - грък. А събитията, които забавили строежа, били следните: Беглигчката буна в 1831 г; престояването в града Трън през 1832 година на кърджалийския главатар Али бег; брожение за въстание през 1837 година в Трънско; върлуващата чума през 1838 година; Нишкото въстание през 1841 година, което обхванало почти целия Трънски край (Знеполе), жертва на което станал и Нишкия владика Григорий - българин, родом от с. Кожинци, Трънско.

Иконата на св. Петка, известна като иконата от Яш, с вградено парченце от одеждите, с които обличат и преобличат мощите й.


На св. Иконостас, на единия край на иконата “Успение Богородично”, е изографисан образът на архимандрит (по-рано иеромонах) Мисаил с две църкви на ръцете. Тук се чете следния надпис:

Архимандрит Мисаил - ктитор двема цръкви: манастир Мисловщички Успение пресветая Богородица и сей храм светая преподобна Параскева... Сей образ ест Архимандрит Мисайл от рода Байкушев що до ктитор бист първо обнови манастира Масловщички в 1830 г. И второ обнови сей храм - светая преподобна Параскева - 18 октомври 1853 г.

По-забележителна икона в църквата е тази на свещеномъченик Терапонтий, много популярен в Трънско и в миналото наричан в този край Знеполско чудо (светило). Свещеномъченик Терапонтий, като подбудител на раята към бунт, бил посечен от турците край брега на р. Ерма. Населението устроило тържествено погребение на останките му.

Църквата е каменна, дълга 24 метра, осветява се от шест прозорци. Подпират я осем колони. Архитектурно напълно издържана. Често е проучвана от специалисти учени. Вътрешният и външният й изглед буди у всекиго възхищение. Стенната изография, с която е украсена цялата вътрешност, освен св. олтар, е от 1856 година, като през 1928 година се е наложила слаба реставрация с блажна боя без изменение на светите образи. Изографисването на църквата е извършено от художника - иконописец от Самоковската школа Георги Христов Самоковчанин.

В църквата се съхранява ръкописната служба на св. Терапонтий, а по страниците на богослужебните книги има интересни писания.

Гробът на архимандрит Мисаила е в църковния двор. На каменния кръст се чете: “Мисайл Иеромонах Байкушев”. Забравен гроб, забравено име. Мисаил Цвятков Байкушев, Пею Степанович и свещеник х. Никодим от с. Насалевци - това са Знеполският триумвират за времето. Те през 1833 година са открили борбата за свобода в Трънско, действали са за изграждане по селата църкви и училища, търсили учители, поддържали са високо религиозния и национален дух на трънчани.

С тия няколко реда давам скромен принос към историята на старинната църква “Св. Петка” в град Трън, стогодишнината от която се пропусна да се отпразнува.

Свещ. Светослав Йорданов

Гробът на архимандрит Мисаил


*** 

В наши дни трънските жители страдат поради липсата на редовно богослужение. В града има два храма и един скален параклис, който не е обект на Българска православна църква - Българска Патриаршия. Големият поток от туристи, който ходи до параклиса понякога за радост се отбива и в храма "Св. Петка". Личната ми болка е, че хората слушат суеверия и на двете места от инак добронамерени хора, които са натоварени със задачата да ги посрещат. Интериорът на скалния параклис е катастрофално осквернен и моето предпочитание е да не се качвам там.  

Ако тази публикация ви е харесала и се чудите къде е манастира със сложното име - Мисловщички - ето продължние :) 
Мисловщички/Велиновски манастир "Успение Богородично"
Още публикации за района: връх Руй, връх Щърби камък, в Одраница и Пенкьовци, Рудина планина, Драговски камък, връх Мечи камък и село Врабча, село Гърло, Любаш, Големи връх, Леворечки манастир и за град Трън по текста на Д. Илков от 1930 година.

 

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

0 Коментари