Връх Било, планина Кървав камък

Благодарение на trips journal разбрах за връх Било на границата със Сърбия, първенец на цялото Краище. Маршрутът ми се видя много интересен и веднага отидохме. Тъй като този край на България е наистина много откъснат и непосещаван, за първи път спазих условието да предупредя гранична полиция. За да ни е мирна главата, както се казва. Впоследствие установих, че много добре направих, но детайли няма да описвам. Уведомяването е лесно и отнема няколко минути, които включват и намирането на мейла им в нета.


За да отидете до връх Било от София се иска дълга светла част на деня. Пътят до Долна Мелна е по-хубав от ... вчера. Сякаш специално за нас! От Долна Мелна до село Шипковица е черен горски път, който е изключително разбит и ако сте с лека кола ще е много трудно. Нашата я оставихме на средата на пътя между двете села и продължихме пеша. До село Шипковица не се налага да се стига, тъй като пътеката започва преди селото при тази спирка.

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

 От тук до върха имахме да преодолеем 500 метра денивелация за 7 км ходене. Изкачването е наистина плавно. Затрудни ни в известна степен снега, който се появи във втората част на маршрута. Хубавото беше, че където нямаше сняг, не беше никак кално. Другата седмица всичко ще е лилаво, минзухарите едва сега започват да се появяват. Първата част от маршрута е покрай електронния пастир между селото и пътеката. Втората част е горски терен, а третата - билото и границата. Преди излизането на билото пътят се разклонява. Ако отидете вдясно след 500 метра ще стигнете до Кървавия камък, дал името на планината. Ние не отидохме, защото имаше много сняг, а никой не беше минавал натам.

Маршрутът е изключително обзорен. По време на изкачването от едната ви страна изникват Витоша, Рила и Пирин, цялото Краище, куп планини в Сърбия, а най-накрая и Стара планина. Ходенето наистина си заслужава. Спада към моята колекция "Да не се прави през лятото", защото няма вода и е много открито. 

Дори вчера изгоряхме порядъчно от слънцето. 





Наближаваме

Връх Било, 1737 м

За изкачването - 3 часа си отиват, с една по-дълга почивка

Ето какво са написали от trips journal за гледката от върха: "Най-високият връх на Кървав камък ни предлага прекрасна видимост в края на прехода, защото на него е изградена военна вишка, която ни разкрива цялата околност и дори се мярка Власинското езеро. Иначе лесно се различават върховете Бесна кобила, Църноок и Велики Стрешер в Сърбия, който са най-високите в Краище, а оттук са толкова близо, че можеш да се протегнеш до тях. От наша страна е цялото Краище, Руй, Стара планина, Витоша, Рила, Осогово и дори Пирин. Заслужава си и не се колебайте."

Наистина се почувствахме като на покрива на тази част от света :)


Два кадъра от връщането. 

С удължаването на пътя, тъй като не стигнахме до спирката от втората снимка, сме вървяли 20 километра.

Какво друго интересно можете да видите по пътя към Долна Мелна?

Ние спряхме в Трън в храма "Св. Петка", за да си починем от завоите. Над него е и скалния параклис "Св. Петка". 

Село Долна Мелна

Плашило или не знам какво над църквата в началото на разбит път.

Храм "Св. св. ап. Петър и Павел"с. Долна Мелна

Храм "Св. Петка" в гр. Трън

Храм "Св. Николай" с. Бусинци

Съвсем близо по права линия се намира и манастирът "Св. 40 мъченици". Снимките са от юни 2020 година. Манастирът е възстановен, действащ е, храмът е реставриран и мястото е прекрасно. До с. Лева река се стига през Трън или Пенкьовци, а вчера видях отбивка от шосето за Долна Мелна, но нямам представа в какво състояние е пътя.


Храмът в Леворечкия манастир "Св. 40 мъченици"


Храмът в Леворечкия манастир "Св. 40 мъченици"


Манастирските сгради
Красотата на Краището е неизчерпаема и винаги поразяваща. Сърнички навсякъде, приятни хора, гледки, въобще много фактори, които да ни карат да се връщаме там отново и отново. 

За още идеи за разходки близо до София, ето тук.

В днешния ден на стъпалата, изкачвайте се!

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент.

0 Коментари