Връх Мечи камък и водопада в село Врабча - разходка в Пернишко

Поредната разходка край София включи връх Мечи камък, първенецът на планината Вискяр. Отправяте се към Перник, след това към Брезник и от там към село Ракита. Около два километра преди селото вляво има бетоново колче, от което започва черен път, който ще ви изведе до върха за около 30 минути. Изкачването е плавно и приятно. Теренът е изцяло открит, така че не препоръчвам да се ходи в топъл ден. Вода не видях, но с оглед краткия преход си пригответе от друго място. 


Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

Връх Мечи камък 1077 метра



Следващата ни цел беше храма-кладенец в село Гърло. За него подробно съм писала в тази статия. Първия опит да го достигнем през 2015 година завърши неуспешно десетина минути преди целта, защото там гъмжеше от змии. Ето и тук няколко снимки:

Табелата ме впечатли още тогава, явно няма кой да я смени ...

Гробището край селото


Храм - кладенецът край село Гърло


Храмът - кладенец на около 3 000 години
Трета спирка - село Врабча. Имахме идея да отидем и до Трънския Матерхорн, но той остана за следващ път. Водопадът, който искахме да видим, е вляво преди първата махала на селото. Има указателна табела и място за паркиране. Носете си лични документи, защото има гранична полиция - и в село Филиповци, и в село Врабча. 
До водопада има съвсем кратко спускане. Това е прекия път. Има и заобиколен, който минава явно през скален тунел. Началото на пътеката е общо, след което се разклоняват. Местността е великолепна. До реката е са изградени маси и пейки, скари, в подножието на  впечатляващи скали. Разбрахме, че за този кът се грижи местен жител. 



Водопадът край село Врабча



С голяма благодарност и добро настроение се прибрахме вкъщи. 
 
Най-красивият връх в Краището: Връх Щърби камък, Руй планина

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!


0 Коментари