Голо бърдо, пролетна идилия

 

Ще ви разкажа за един маршрут, който е много подходящ през пролетта и не отнема цял ден ходене. Планината Голо бърдо е съвсем близо до София. Най-популярните изходни пунктове са Перник и Радомир. В момента е обсипана с цветя и люляк. Красиво е и ухае прекрасно. За трети път ми се случи да отида в тази планина. Посоката е хижа "Славей", която работи. По принцип до нея се стига с кола, но има знак, който спира колите доста преди хижата и това е леко досадна част от вървенето, тъй като е по път. Много автомобили игнорират знака и се качват до поляната с каменната мечка. Ние го спазихме и така се "развървяхме". От хижата вляво по черния път се стига до нещо като бункер. Там продължихме наляво посока заслон "Бели кладенци" в едноименната защитена местност. По черен път, който се спуска. Около заслона (заключен) има приятна полянка, чешмичка с невкусна вода и свежа коприва. 



След заслона вече започва изкачването към връх Острица. 

Късането на цветя е забранено, движим се в резерват!

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

Когато свърши гората се появиха поляните с цветя и гледките към съседните планини. Сякаш навсякъде другаде, освен при нас, валеше. Върхът се вижда и много бързо го изкачихме. 


Гледката от Голо бърдо към Витоша



Колко много ириси!





 Връх Острица, 1147 м

На връщане решихме да не минаваме през хижата, а по сложната за нас система от черни пътища, които водят до Перник. Така открихме още цветя, съвсем различни на всеки един хълм. Много живописен преход, препоръчвам го силно за пролетта. Цялата дължина е около 13 км по нашия начин. Ако спрете под хижата ще го съкратите значително.

Ако искате да удължите разходката, можете да се върнете до бункера над хижа "Славей" и да продължите към връх Ветрушка, 1158 м. Снимките ми са от миналата зима :)

връх Ветрушка, 1158 м

връх Ветрушка, 1158 м

Голо бърдо е известно с лалетата си.

Урумово лале - защитен вид, вписан в Червената книга на България. Само снимаме, внимаваме къде стъпваме и продължаваме.

Друга пролетна разходка, свързана с диви цветя, е из Конявската планина, където се ходи традиционно заради дивите божури

Приятни разходки из планините!

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

0 Коментари