Село Мусина и Зараповски геокомплекс, близо до Велико Търново

Ако сте във Велико Търново и искате да разнообразите престоя си, можете да се разходите до селата Мусина и Вишовград. В същия район са Хотнишкия водопад и Еменската екопътека, много по-известни от местата, за които сега ще ви разкажа.

Село Мусина има какво да предложи на туристите. Много красиво и подредено село, с млад и деен кмет. В момента е като в приказка, всичко цъфти и е потънало в свежа зеленина. Ако идвате от Велико Търново преди входа на селото вляво ще видите беседка. Има импровизиран паркинг встрани, където можете да спрете. Точно до беседката ще видите метални заграждения. Те са поставени там, за да предотвратят инциденти. А именно, в земята под вас има 20 метрови дупки. Пропадала, понори, пропасти. Металното стълбище, което слиза до дъното е здраво, но е много стръмно. Лично аз не слезнах до дъното, тъй като си личеше, че е много кално. Ето и малко снимки:

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!


Поглед към дъното на пропастта - с. Мусина




Когато си тръгнете от тук и влезете в селото, ще видите табелки за каптажа и пещерата. Пътят за тях минава край храма "Св. Петка - Параскева", построен през 1938 г.



Съвсем близо след него ще минете по моста, след който пътят свършва и вече ще сте пристигнали до римския каптаж и пещерата. 

Римският каптаж в село Мусина е водоснабдително съоръжение, изградено в началото на II век, което хваща струящата от Мусинската пещера бистра питейна вода. Живителната течност има постоянна температура през година от 13.9 - 14 градуса, а изворът никога не пресъхва. Това са и двете основни причини римляните да уловят именно този източник, разположен на 20 км от новооснования от тях, в чест на победата на император Траян (98-117 г.) над племето даки, градски център - Никополис ад Иструм. Друг важен фактор е разликата в надморските височини между каптажа в село Мусина (107 м н. вис.) и водният резервоар на римския град (79 м н. вис.) Тя осигурява естествено оттичане на водата от източника към приемника, тоест, доставя водата по гравитачен път без допълнителна човешка намеса към водоразпределителния резервоар на западния акведукт на крепостта. Водоснабдителното съоръжение действа до края на IV - началото на V век. Каптажът е известен от 1872 г., когато във вестник "Право" е поместена дописка, която го споменава като "глава на извора". Три години по-късно във в. "Напредък" е публикувана местна легенда, обясняваща строителството на акведукта и лесичерския стълб (Марков камък). Накратко, става дума за надпревара за сърцето на хубава мома. Двете легенди можете да прочетете на табелата пред пещерата.






Самият каптаж е масивно осмоъгълно съоръжение, изградено от каменни блокове. Водата идва от Мусинската пещера чрез подземен процеп в скалата. Във вътрешността на пещерата има 3 изкуствени бента. Изграждаето на водениците, а по-късно и на развъдника за пъстърва коренно променят облика на терена, и затова днес каптажът е почти постоянно под вода. И аз се чудех къде е, но го забелязах под водата:

Капатжът от римско време в село Мусина




Следващото красиво място е Зараповския геокомплекс. Изграден преди години по проекти, днес дори табелите на се четат, а здравината на мостчетата буди колебание. Преценете на място възможностите си. Водопадът е близо до село Вишовград. Има паркинг встрани от пътя. За около 20 минути можете да слезете до водопада и да се върнете. Въпросът е в начина на слизане. Или по паянтова стълба от едната му страна, или по доста стръмен, но кратък склон (няколко метра) от другата. Красиво е мястото, чисто е, а водопадът е разкошен. 


 

 

Зараповския водопад








Още идеи за разходки в района: село Леденик

Велико Търново от друг ъгъл

Преображенският манастир до Велико Търново

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

0 Коментари