Животът - такъв, какъвто е. Прекрасен.

Преди малко една приятелка ми изпрати снимки на диви божури, което ме подтикна да пиша тук в блога. В тази пролет, по-затворена от всякога, някак ми се получи да видя много за първи път. Невероятно, но факт. В предишната публикация писах за една коприва, която купих, но след това набрах повече коприва отвсякога. Не само коприва - див чесън, листа от диви ягоди, джоджен, маточина (тя ми е от двора, не се брои), листа от липа за сарми, киселец. Всяка стъпка в двора на Правешкия манастир е върху нещо за чай или нещо за ядене :) Благодарна съм. Тази публикация е за хората, на които благодаря, че не публикуват често. Благодаря ви, мили хора, че не поствате всяка храна, която ядете, селфи по веднъж на ден и спортни постижения непрестанно. Изкушението фейсбук, а за по-младите инстаграм е много силно. Благодаря, че не се поддавате. (Поддавате е меко казано, за тези, които го правят, да ми прощават).
Сега ще ви покажа някои нови снимки. Моят блог и Фб не са изчерпателни. Не публикувам всяка своя крачка. Маковете от кв. "Бенковски" и Етрополе ги нямам на снимка, но бих искала да ги имам в градината си. Дивите божури от двора на приятелка край Правец също. Дивият чесън също не съм снимала тази година, за разлика от предходни. 
В очите и в сърцето ми е още архимандрит Йоан, игумен на Правешкия манастир. Подари ми книжката, която е написал. Той е от хората, които ако умееш да чуеш, и две разменени изречения изпълват цяла вселена. Много е трудно да продължа с каквото и да било след като споделих срещата с отец Йоан. Родом е от Бобошево, рода Страшникови. Толкова колоритно име, хареса ми! 
И сега да ви споделя няколко снимки от едни прекрасни места.  
Връх Драговски камък. Има 3 пътеки към върха, в нета ги има описани изчепателно. Преди време за малко да се кача, но не се качих. Скоро успях. По червената маркировка. Вероятно там скоро ще е голям змиярник. Внимавайте. Тази пролет е рай за кърлежите, скоро излизат змиите. В началото пътеката от махалата след село Филиповци, Драговска махала, е съвсем лека. После вече не. Има прекрасна маркировка и табели за отбивките за двата водопада, а и за пещерата. Точно заради водопадите избрах този маршрут. Жегата обаче беше необичайна и времето от час и двайсет минути за отиване беше ... ами не беше. По-важно беше съзерцанието, гледките към водопадите и почивката с припичане на върха. Връщането беше със състезателно темпо, което ми докара доста интересна мускулна треска. Не написах, че действието се развива малко преди гр. Трън. В този град можете да видите няколко храма, включително и скален параклис. До него има интересна "дупка", която е чиста пързалка. 
И така, след като направих хубав миш-маш от Трънско и Правешко, да илюстрирам.

Пътеката с червената маркировка за вр. Драговски камък започва от Драговска махала, непосредствено след края на с. Филиповци. След десетина минути ходене ще намерите разклона за водопада Драговско врело, който е видим и без да се провирате през тази дупка, но пък можете за минете и над нея. 

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

 Драговско врело


 Ей там отиваме
 Докато вървим по равното има табела за следващия водопад, също наречен "Драговски"


 Това е Бежанската пещера, с което равното свършва.


 Връх Драговски камък

 Гледка от върха
Храм "Св. Николай" в гр. Трън
 Скалният параклис "Св. Петка" край Трън


 Ето го Драговски камък, Трънският Матерхорн, сниман от една поляна преди Филиповци

 Рязко се пренасяме в Стара планина. Училището в гр. Етрополе. Напълни ми душата.


 Часовниковата кула в Етрополе


И светата обител, Етрополският манастир "Св. Троица". Третото ми поред посещение. Там са отец Емил и неговото семейство, които полагат огромни грижи.

 Св. Йоан Рилски




Водопадът "Варовитец"
 
Сега да отидем при отец Йоан в Правешкия манастир "Св. Теодор Тирон". Тодоровден беше дни преди да влезе в сила извънредното положение. Тогава е храмовия празник на манастира. С голяма радост разбрах, че двата манастира, Етрополския и Правешкия, честват и двата храмови празника. Тоест, Етрополския празнува на Тодоровден също, както Правешкия празнува на Света Троица или Петдесетница.  

Правешкия манастир "Св. Теодор Тирон"


Правешкия манастир "Св. Теодор Тирон"


 Една джанка на около 90 години




Надявам се да успеем да се видим отново с отец Йоан.
На вас пожелавам хубави дни и много щастливи мигове в цъфтящата планина! 

Две идеи за хубави разходки:

Село Ъглен - скалният мост, слончето и река Вит

 Село Чуковец и планината Верила

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!




0 Коментари