Недалеч от Земен - свети места

Тези дни вниманието ми привлече манастирът "Св.Св. апостоли Петър и Павел", който се намира край село Одраница, община Земен. Тъй като до него се стига най-лесно пеша, го избрахме за основна цел в съботната разходка. За да достигнем до селото се доверихме изцяло на навигацията. 
В предварителен разговор с отец Ефрем, който доста години се е грижел за манастира, разбрах, че от няколко дни вече не е там. 
По пътя набелязахме няколко интересни места, които евентуално да видим навръщане.
От Батановци нататък покрай пътя има поля от слъчогледи и е много красиво. 
До манастира се стига като в началото на селото последвате табелата - завива се вдясно. Оставихме колата на края на асфалта и след 2 км съвсем лека и приятна разходка стигнахме до манастира. Навсякъде беше отключено, но хора не видяхме. Мястото е прекрасно поддържано. Въпреки моето предпочитание към старинни храмове и манастири, този нов манастир много ми хареса. Има храм и два параклиса. 

Край шосето

Маркировка за манастира
 

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

Чешмата пред манастира
















Одранишкият манастир “Св. Св. апостоли Петър и Павел” е разположен е живописен дол от южния дял на Ерулска планина, водещ началото си от подножието на връх Павлов рид.

Сегашният Одранишки манастир е бил предшестван от манастир, основан през Средновековието, за който няма сведения, нито за времето на основаването му, нито за това кога е бил разрушен. Възстановен е за първи път през 1870 г. или през 1886 г., според различните източници.  Манастирът просъществува до идването на атеистичната социалистическа власт в България през 1944 г. , след което бива напуснат и постепенно  запада, докато съвсем не рухва през зимата на 1985/86 г. След няколко години хора с корен от с. Одраница подемат инициативата за възраждане на святото място. Новата църква е изградена върху основите на стария храм. Единственото, което е останало от някогашната обител е иконата на Св. Св. Петър и Павел, съхраняващата се в Историческия музей в Перник. Датирана е от средата на  XIX век и според специалисти авторът ѝ е руски художник.  Иконите и иконостасът са били изработени от братята Иван (иконописец) и Марко (дърворезбар) Хаджиикономови от Банско.
В днешния си вид манастирът е изграден между 1-ви юли 1999 г. и 30-ти май 2000 г., построен е само за 325 дни. От 16-ти септември 2001 г. се обитава, с известни прекъсвания, от монаси, като от 1-ви юли 2006 г. игумен на духовното учреждение и негов единствен обитател е младият  отец Ефрем.
Манастирът представлява красив и спретнат комплекс от църква, жилищна сграда и 2 параклиса. Параклисите са пищно изрисувани, а изписването на църквата все още предстои (есента на 2008 г.). От сайта "свети места".
 
Черен път навлиза в гората, но ние не го последвахме. Върнахме се до колата за около 35 минути и тръгнахме по обратния път. Минавайки през селото  Горна Глоговица забелязахме затворения храм до гробищата.

Зачудихме се къде е животното, което е връзвано под дървото
Оказа се на сянка вътре в сградата :) С охота ни позира за снимка!



Храмът в село Горна Глоговица






В съседното село Дивля - скулптура на св. св. Кирил и Методий

И до тях една скулптура на времето...
Последвахме табелата за Пенкьовския манастир и след 14 км стигнахме до манастира, който в момента е строителна площадка. По пътя се кара с повишено внимание, тъй като на места няма особена видимост. Тамошният храм "Св. Петка" е прекрасен, много ме впечатли. Има огромна нужда от реставрация.

Пенкьовски манастир "Св. Петка"













В храма на Пенкьовския манастир "Св. Петка"





Следващата табела на пътя ни отклони към манастира "Св. Пантелеймон", който е исихастирио на Гигинския манастир и това обяснява всичкия лукс там. Срещна ни клисарката и ни почерпи за днешния празник - на св. пророк Илия. Обясни ни как да стигнем до храма, който се забелязва на отсрещния хълм, в Долна Врабча - "Св. Николай". Още 20-30 минути пеша в едната посока. Може и частично с кола. Недействащ храм, ремонтиран отвън, разпадащ се отвътре. Надявам се да го възстановят, защото е прекрасен. Допълнение от април 2021 година: Правителството отпусна средства за ремонт на 4 храма, сред които и за средновековната църква „Св. Николай“ в с. Долна врабча, общ. Земен.

kade.si

"Св. Пантелеймон"


По пътя към по-интересната за мен черква "Св. Николай Летни"

"Св. Николай Летни", с. Долна Врабча







Из Краището има много какво да се види. Наскоро ви заведох до връх Щърби камик, преди до това до кладенеца край село Гърло и до връх Руй. Ето повече информация за Драговски камък, Трънския Матерхорн. Трънското ждрело пък е място, за което не съм писала, но сме ходили неведнъж. Ето тук има линкове към всички описани разходки близо до София.

По повод утрешния празник на св. Мария Магдалина:

"Ето какъв е смисълът на неделята на жените-мироносици. Тя напомня, че тогава в безнадеждната тъмнина са светили единствено любовта и верността. Призовава ни да пазим любовта и верността, за да не умрат, да не изчезнат от този свят. Осъжда нашето малодушие, страх и вечното ни робско самооправдание."

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!



0 Коментари