Храм "Св. Йоан Кръстител", село Върбово (Белоградчик)

Посещението ми в село Върбово, близо до Белоградчик, има предистория. Желанието ми да посетя храма бе породено след като отидох в селата Горни и Долни Лом. В Долни Лом нямаше как да видя храма отвътре, но в Горни Лом за моя радост не просто беше отключен, а си имах и местен водач. Нека еуфорията и нестихващия празник в селото не ви пречат да посетите "Св. Параскева". Всеки поклонник/турист е важен, тъй като по тези места ги няма много, а за хората, които полагат грижа за светите места, всяка стотинка е ценна.

По пътищата на Северозапада

Минаваме набързо през двете села и ще спрем за по-подробен разказ в село Върбово. 

Храм "Св. Троица", село Долни Лом, осветен през 1847 г

Изографисана отвън, като голяма част от стенописите вътре са замазани с вар.

Опит за снимка на иконостаса през прозореца

Камбанарията на "Св. Троица", с. Долни Лом

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент.

Отиваме в село Горни Лом и храм "Св.Петка"/"Св. Параскева". Намира се в началото на селото, до гробищата. Първото впечатление е, че е имало ремонтни работи. Надгробните кръстове са много стари и представляват интерес. За съжаление в момента бяха потънали в трева.
Запазени са стенописите само в олтарното пространство. Изображението на Иисус Христос младенец в медальон е в интересната форма на сърце, като този в църквата "Св. Йоан Кръстител" в близкото Върбово и Билинския манастир "Св. архангел Михаил". Когато прочетох тази информация, реших, че искам да посетя и село Върбово.

храм "Св.Петка"/"Св. Параскева", с. Горни Лом


От двора на храма имате прекрасен изглед към връх Миджур!
Ключът от храма


Иконостасът е разграбен...


Светият престол

Света Богородица Ширшая небес и Младенеца в медальон със сърцевидна форма

Втори храм в някак застопорено състояние, чакащ своите благодетели и ... без служби!
За съжаление ситуацията е същата и в село Върбово. Тамошният храм е перлата в короната на светите места около Белоградчик. Възхитена съм от всичко, което видях, както и от устрема на местните хора и потомците да го възстановят, да го пазят и да им назначат свещеник. Три от три! Необслужвани храмове, при наличие на хора, копнеещи за духовен живот. Много подробен анализ на иконографията в "Св. Йоан Кръстител и Предтеча" можете да прочетете тук. Според моят домакин има данни за съществуването на храм на същото място от времето на Второто българско царство. Според ктиторския надпис на северната стена, публикуван от Асен Василиев, който е преписан  през 1898 год. по време на някаква преправка в храма, църквата е построена и изографисана през 1652 год. Много пострадал през комунизма, и двете му разширения в западна посока са били съборени, а имуществото и църковната утвар са били разграбени. Наскоро са изпращали иконостаса в Германия за реставрация. В момента има течове от покрива, въпреки че е след пренареждане на каменните плочи. Това застрашава целостта на стенописите.




Цялото пространство, което виждате, е било част от храма






Св. Йоан Кръстител и Предтеча в много рядка  иконография.
Иконографията на Св. Йоан в с крила като "Ангел на пустинята", не е нещо необичайно, за храмовата иконопис след края на XIII, началото на XIV век. Темата, за представянето му в ангелски образ, възниква възоснова на старозаветен текст (Малахий 3:1 и Исая 40:3) и по-късно е конкретизиран и от самите евангелисти ( например Лука 7:27 ... "Това е оня, за когото е писано: - "Ето, Аз изпращам вестителя Си пред Твоето лице, Който ще устрои пътя Ми пред Тебе" ... от terrabyzantica.blogspot.com

С пожелание да успеете да видите и трите паметника на българската вяра. 

Село Върбово има и в Родопите. За него и за неуспешния ми опит да посетя тамошния храм съм разказала повече тук.

Още идеи за разходки в района:

Видинското село Големаново - като в книгата "Алиса в страната на чудесата"

Село Боровица, близо до Белоградчик

Град Видин, Алботински манастир и ... полет с балон!

Пещера Венеца, храм "Св. Георги" и водопад Бобука

Чипровци, фестивал на килима 2022

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент.

0 Коментари