Пещера Венеца, храм "Св. Георги" и водопад Бобука

От всичко си има в Северозапада. Най-вече крайности. Щедра и прещедра природа, пещера на 10 млн. години (3 - 4 пъти по-стара от Леденика и Ухловица!) обаче и някакъв вид дизайнери, които са я осветили като дискотека... В пещера Венеца (в землището на село Орешец) се влиза с каски - дават се на входа. Цената на билетите не е пренебрежима, но в днешно време коя ли цена е. Ако се отправите натам в почивни дни или в сезона на отпуските, най-добре се обадете предварително да проверите има ли свободен час за посещение и си запазете такъв. В пещерата поне аз не усетих влага. Няма го обичайното пързаляне и не е хлъзгаво. Добре е обезопасена и всички парапети, площадки и стълби са здрави. На няколко места трябва да внимавате да не си ударите главата, за което са и каските. Няма нищо притеснително в цялото посещение. Аз си пожелавам и там да махнат цветните светлини, доказано вредни и провокиращи мъхове, както и крайно загрозяващи естествената красота на образуванията. В пещерата има няколко места, на които ще ви покажат оникс. През него светлината на фенерчето преминава свободно. 

Ето и малко от моите снимки - разрешено е да се снима без светкавица.

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!





Двете торти


Пещепа Венеца 






В непосредствена близост до пещерата е храм "Св. Георги". В него не се служи често, а най-тържествено посрещат деня, в който честваме св. Марина - 17 юли. Това е така, защото на балкона има изображение на светицата в цял ръст. В момента обаче то е изцяло покрито от импровизирана ламперия, за да не се срути стенописа от стената. Много е красив храма и се надявам подготовката му за реставрация съвсем скоро да прерасне в реални действия, които да съхранят автентичния му вид.


Храм "Св. Георги", с. Орешец


Гледка от камбанарията








Още по на север, по главния път за Видин, е село Бела. Когато излезете от селото посока Видин, има мост, а след него - жп прелез. Ако зад вас близо няма кола, можете да си позволите и да дадете десен мигач точно преди моста в черния път. На не повече от 30 метра от моста по пътя през дървета и храсти (има пътечка) ще се озовете над водопад Бобука. Предполагам, че няма табели, тъй като е точно до главния път и не искат да разсейват шофьорите. А превозните средства по този път карат, както се казва, като бесни! Затова отново предупреждавам - уверете се, че няма никой зад вас. Ако идвате от Видин, маневрата става много рискова, тъй като трябва да завиете наляво от главния път.  

Водопад Бобука

Водопад Бобука

Има вариант за слизане в подножието, но ние нямахме време да го проучваме.

Още интересни места в района: Чипровци, Чипровски и Лопушански манастир

Село Боровица, близо до Белоградчик

Град Видин, Алботински манастир и ... полет с балон!

Пещера Венеца, храм "Св. Георги" и водопад Бобука

 

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

0 Коментари