Каньонът на река Чернелка, община Плевен

Днес ще ви заведа до каньона на река Чернелка, близо до гр. Плевен.

Името на реката е познато и като Чернялка. В моя стар речник пише следното: Чернилка - Река, извира от предпланините на Стара планина, между реките Вит и Осъм приема малките си притоци Межениц и Дол Комардар и се влива като десен приток на река Вит, над с. Ясен. - дефиниция от Географски речник на България, Македония, Добруджа и Поморавия с автор Ж. Чанков, 1918 г.

Чернелка, Чернялка или Чернилка, става дума за една и съща река, чийто каньон е чудно красив и изобилства от възхитителни кътчета.

Поглед от крепостта към река Чернелка и каньона
 

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

"Природният резерват в местността Чернелка представлява живописен карстов каньон в централната част на Дунавската равнина, на около 12 км от град Плевен. По протежение на 7 км малката река Чернелка е образувала живописен каньон с ширина - от 60  до 200 метра, и височина на скалите – от 10 до 35-40 метра. 

Изключителното богатство на скални образувания, специфичната орнитофауна и разнообразната флора са причина през 1969 г. района да бъде обявен за природна забележителност. Тук се срещат представители на над 200 вида птици, 9 вида риби, 5 вида земноводни и 11 вида влечуги. Освен прекрасни природни забележителности Чернелка има и богато историческо минало: късно-антични и средновековни крепости - „Градище”; „Царевата пещера”; римски път - запазен и до днес; ранно-християнски скален манастир,  както и свързаният с предполагаемо древно човешко присъствие „Провъртеник” – скално образувание с дълбочина около 15 метра и формата на пръстен. Може да се видят и няколко изключителни природни феномена – карстовите извори „Баба Радица”, „Бъбля” и „Капчука,  пещерите „Царева дупка”, „Момината” и „Ивановата”.

През 2001 година по проект на Община Плевен в местността Чернелка е изградена екопътека, където са поставени 18 моста, много барбекюта, беседки, места за отдих. Главната цел на екопътеката е повишаване  на екологичната култура на посетителите и прякото общуване с природните дадености."

От сайта на Община Плевен

По средата на маршрута се намира бившата хижа “Капчука”, която е частна собственост и не приема туристи.

За читателите, които имат физикогеографски познания, предлагам и откъс от книгата "Физическа география на България" на Милан Георгиев

През време на полицикличното развитие на релефа в Средната Дунавска равнина се е извършило склуптурното морфогенетично оформяне на Плевенските височини, което е било стимулирано, от една страна, от бавното им епирогенно издигане, и, от друга - от регресивната проява на ерозията на съответните притоци на реките Вит и Осъм. По това време са били оформени контурите на Тученишкото плато и се е извършило разчленяването на твърдата кабронатна основа на миоценските, еоценските, палеоценските и сенонските варовици и образуването на каньоновидните долини на реките Тученица и Чернялка. 

Картата на пътеката при с. Горталово

Интервю БНР - "Каньонът на река Чернелка привлича все повече любители на природата". В него чух, че първите кадри от филма "Възвишение" са заснети в началото на каньона при село Горталово, край Цепения камък.

 



Разцепения камък, входът на пътеката от с. Горталово

Каньонът се намира между селата Горталово и Къртожабене. За изходен пункт си изберете по-удобното за вас. Ние тръгнахме от с. Горталово. Още в началото ще кажа, че поради времево ограничение не стигнахме до с. Къртожабене. Остана ни около километър. Каньонът предлага много обозначени и необозначени отбивки. За да видите най-красивите места е нужно да се отбиете от пътеката, да надникнете под скалите, или да се изкачите над тях. Мостовете, чрез които пресичате многократно реката, са в прилично състояние. На 2 места положението е критично, но ако няма висока вода се минава по камъни. Чешма има при бившата хижа. 

Навлизаме в каньона от с. Горталово


Водите са синкави, както и на други места в района







Мускари навсякъде



В този сезон трудно ще видите Провъртеника, тъй като водата е висока. Вероятно най-удобно е лятото, когато температурата на водата позволява да наджапате в реката.





 Тук завърши нашата разходка в каньона на река Чернелка. 



 

В село Горталово, недалеч от паркинга за колите, ще видите огромни скални ниши. Има данни, че в тях се е помещавал скален манастир. Има данни за извършени взривни дейности от иманярите.


Препоръчвам мястото за еднодневна разходка. Много е приятно, има изградени и кътове да отдих. 

Още идеи за разходки в района можете да разгледате на следните линкове:

Село Ъглен - скалният мост, слончето и река Вит

Пещерата Проходна и околности   

Каньоните край селата Моравица, Реселец и Камено поле

Трите "К" - Кунино, Камено поле и Карлуково 

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

 

0 Коментари