Село Ъглен - скалният мост, слончето и река Вит

Река Вит я свързвам с моите прабаба и прадядо, които живееха в село Градина, близо до реката. Имам детски спомени у тях, един от които как дядото разказваше за Войнишкото въстание, в което беше участвал. Беше роден 1898 година и живя близо 100 години. 

 

Село Ъглен е на същата тази река, Вит. Ако някой ден довършат магистрала "Хемус", село Ъглен ще е още по-достъпно. Известно е със скалния си мост и фигурата на слончето. Най-правилно е да кажа "най-известно", защото има скрити и красиви места, които още не съм виждала.

Мостът, по който се влиза в селото


Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

Арката на река Вит при село Ъглен

Между арката и слончето, драперии като в пещери

В този момент на пролетно пълноводие Вит е много красива. Още от моста при влизането в града гледката е пленителна. Спрях веднага след моста и слезнах до реката, където наруших мира на стадо пасящи овце (също и кози). Натъкнах се на водолаз, който беше проучил дъното и се готвеше да се качи върху скалния мост и да скочи във водата. Подготвят се за снимането на филм.

Пътечката, която ще ви изведе върху моста и след него, минава през красиви скални образувания, по структура и форма много характерни за целия район. Чувството е като в пещера, но на открито. Веднъж излезли от този "каньон", пред вас ще се разкрие фигурата на слончето. Внимание, гледате се лице в лице. 

 







Ето го слончето :) От ляво на дясно - хобот, око, ухо, тяло, заден крак

Арката от другата страна

По брега на реката е пълно с коприва, а както ми казаха - и със змии. Така че, внимание и високи обувки. 

В центъра на селото има хотел и магазини, в активния туристически сезон има и работещо заведение. 

И накрая, за закачка, едно друго слонче, от Триградския район, по черния път към хижа "Чаирски езера".

 




Други водно-пешеходни приключения в района Кунино, Карлуково и Камено поле (в тази публикация ще видите още едно слонче) а също и  Пещерата "Проходна" и околностите й.

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!


 

0 Коментари