Пещерите със скални рисунки до с. Царевец, община Мездра

Предстои ви да прочетете една от най-трудните ми за писане публикации в блога.
Обектът, за който ще ви разкажа, е толкова пострадал от хората в течение на годините, че следващи невнимателни посещения по тези места могат да доведат без преувеличение до изчезването му. Пещерите със скалните рисунки до с. Царевец.

Единият от двата скални масива, в които са пещерите със скалните рисунки. Не забравяйте, че сте в защитена местност.

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

Село Царевец се намира близо до град Мездра. По течението на Искъра са наредени като наниз множество села, едно от които е то. Землището му опира в бреговете на реката, където едно време е била и Етуговата воденица (да наблегна отново за връзката ми с тази част от България). Предпочитано място за риболов на много местни хора, бреговете на реката крият и пещери, в които има скални рисунки. Дълго време чаках да отида с местен човек, но поради множеството змии по скалите те избягват да ходят там през по-голямата част от годината. Така че през пролетта на  2022 направихме първо посещение и успяхме да видим съвсем малко. Растителността беше непреодолима пречка.
В края на април 2023, ден след пролетния фестивал в селото, отново се отправихме към Говедарника и Средния камик. Този път успяхме да видим много повече пещери. И за наше щастие, нито една змия. Скалите са лесни за отчупване и надраскване, а също така и сами се рушат. На много места видяхме застрашително надвиснали камъни над главите ни. Посещението не е безопасно, а има и пещери, достъпни само с катерачна екипировка. Едно нашествие на туристи лесно би видоизменило обекта и допринесло за разрушаването му. Стотици скални рисунки се преплитат със съвременни надписи и драсканици, но знаем чии имена висят по стените ...
Защитена местност "Пещери със скални рисунки в местност Говедарника" е най-уязвимият и застрашен обект, който някога съм посетила. Затова, моля ви, движете се с огромно внимание и пазете всичко. Човешкият фактор е застрашил пещерите и по още един начин - миналата есен там е вилнял пожар. В момента най-сериозните следи от него са по градините, през които се минава.
 

Датировката на рисунките е много трудна. Те са от различни периоди, на места наслагвани едни върху други и с пагубното участие на наши съвременници.



Наскоро излезе от печат първи том на книгата "Безмълвници" на Светлозар Стоянов. В нея авторът е разгледал и описал множество скални манастири в България. От 416 страници 34 са посветени на този пещерен комплекс. Светльо прави паралел и с рисунките в природен парк Фонтенбло във Франция, както и с тези при село Горталово. От неговата книга за първи път разбрах, че цялата местност е била и манастирски комплекс.



Пещерите са проучвани отдавна. В наше време са били дом и на избягал затворник. 

Видно е, че тази стълба не става за използване. Не опитвайте нищо рисковано. Има достатъчно за гледане и без да се качвате по нея.



Перце, кацнало на лепка (еньовче). Каква по-добра илюстрация на крехкостта на местността.
Моля ви, пазете я и пътувайте осъзнато.
 
Още идеи за разходки в района:
Братовчедите на Лютиброд правят чудни разходки с дегустации на вино и местни храни: Веселите винари са те!
 
 

0 Коментари