Връх Звездец, Стара планина

Изкачването на връх Звездец е чудесна идея за еднодневна разходка от София. По Подбалканския път се стига село Горно Камарци, след което поемате по прохода Арабаконак. Внимавате да не подминете отбивката за паметника, влизате в нея и паркирате. Там има 2 варианта - или следвате пътя (жълтата маркировка), или пътеката (червената маркировка). Тя на няколко места пресича пътя, на места се сливат. Отклонението от пътя за върха е в жълто. Но след разделянето на двете маркировки жълтата става много оскъдна. При всички случаи няма как да се объркате, защото има няколко черни пътища, които водят все към върха. Червената маркировка е билната, която продължава чак до морето :)

Паметникът на прохода Арабаконак

Имах спомени от тази пътека, когато преди 6 години вървяхме по нея с цел морския бряг. Ясно си спомням колко много малини подминахме, защото за гурме спирки няма време, когато бързаш. Само че сега не бързахме и се насладихме на малини, ягоди и за голяма наша радост - изобилие от боровинки. Те се намират в по-високата част, след като се отклоните към върха.

Цялото изкачване е плавно. Връх Звездец не е особено висок - 1655 м, но е изключително обзорен. Денивелацията от паметника на прохода до върха е около 600 метра. Много е важно да си носите достатъчно количество вода и литър отгоре :).

Както разибрате, маршрутът търпи леки вариации. За почивка например, когато се разделят червената от жълтата маркировка (тоест преди атаката на върха и находищата с боровинките), можете да продължите още 5 минути напред и да излезете на много панорамно място, където има маса с пейки. Малко да си починете, да видите легендарния комеминейски заслон "20 метра ляво през копривите", да се върнете обратно и по първото отклонение вдясно да поемете нагоре. Това е много малко отклонение от маршрута ви, но си заслужава гледката.

 Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент.

Място за почивка с хубава гледка - отклонение 5 минути от маршрута към върха



Поради изтъкнатите няколко пъти обстоятелства, време от прохода до върха и обратно не мога да кажа. Ние си уплътнихме чудесно един цял ден. Изминатото разстояние е около 16 км. Изядените боровинки не знаем колко са...



Нямах никакви очаквания за връх Звездец, но бях силно впечатлена от гледките от него. Витоша, Средна гора, виадуктите на магистрала "Хемус", селищата в подножията - северно и южно, Предбалкан, Старопланинско било - много голяма част от него. Много ми хареса! За наша радост, имахме и вятър, и малко облаци, така че въпреки неголямата височина и топлото време ходенето не беше мъчително. 

Връх Звездец

Панорами от връх Звездец



 И накрая - най-вкусното!

Идеи за разходка в района:

 Сувчарското пръскало

До хижа "Чавдар" и старопланинското било

Стара планина - хижа "Свищиплаз"

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент.

0 Коментари