По Искърското дефиле - река Златица до село Зверино

Или как да не си забравяте гумените ботуши, когато тръгнете към водопад Бигоро.

Искърското дефиле през пролетта е притегателно място за много туристи. На път за "моите" места се намира с. Зверино. Там река Златица се влива в река Искър. Долината на реката е на север от селото. Дължината й е около 7 км и дава възможност за приятна разходка по черен път, обслужващ градинките на местните жители. 

Река Златица

Ние изминахме около 5.5 км и не стигнахме до водопад Бигоро, който е близо до извора на реката и се явява крайна точка на пътеката. Въпреки това се насладихме на прекрасни гледки и зеленина, която в града още липсва. Речни прагове, мини каскади, два водопада на притока на реката, зеленина, скални пирамиди и изобилие от "крайпътна храна" - всичко това направи разходката пълноценна. 

Проблем за достигането до финалната точка беше прекосяването на реката. На места има мостчета, на места има обиколни пътеки. Принципно при маловодие се минава през коритото на реката. В момента обаче това може да стане без намокряне само с гумени ботуши. С каквито не разполагахме. Ще кажете, да се отиде в топъл сезон, когато намокрянето би било дори удоволствие. Да, но тогава няма да ги има красивите гледки към скокчетата и водопадите. В най-скоро време се надявам да успеем да отидем отново, но с гумените ботуши. 

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

Началото на пътеката край река Златица

Стара воденица

Скално образувание Гъбата

Скални пирамиди



Грациозно коренище


Скокчета

След като се върнахме в село Зверино поехме към Лакатник. Искахме да видим водопада по пътя за село Губислав, Петренски дол. Бях го виждала, но през лятото. Популярното заведение на главния път беше пълно с хора. И водопадът до него беше в най-добра форма. Самият Петренски дол е много популярно място. До него е паркингът, който служи на катерачи и пещерняци, също и на пешеходни туристи. Моят прадядо Иван Нинчовски с неговите приятели са първите хора, проучвали и картирали някои от пещерите по Искърското дефиле.

Снимка от септември 1928 година
 

 
Водопад Петренски дол
Водопад Петренски дол

За финал на деня се почерпихме с водопада Под камико, край на едноименната екопътека. Ние почти извървяхме пътеката до водопада Бигоро, но не го достигнахме, така че Под камико го писахме финал, без извървяване на трасето пеша. Много е красив. Традиционно в село Бов има силен интерес към туристите от страна на магаретата :) Целият маршрут до Под камико съм описала тук

Находка в черковния двор на село Бов

Винаги гостоприемни!

Водопад Под камико в село Бов



Ако сте се запитали в началото на разказа кои са "моите места", ето ги.

Още идеи за разходки в района:

Манастир "Рождество Богородично" - Седемте престола

Село Зимевица - Понор планина 

Малини, вино и сирене

Село Миланово, община Своге

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

 



0 Коментари