Село Вуково до град Бобошево - средновековни храмове и връх Издай глава

Честита нова 2023 година! За много и благословени години!

Първото пътуване за новата година ни отведе в с. Вуково, от което съм ви показвала единствено храм "Св. Петка". Днес ще ви заведа и до "Св. Никола", както и до връх Издай глава.

Прекарахме много ексцентричен ден по улиците на панорамното село и към върха с необичайно име. Малкото хора, които срещнахме или по-скоро им се набъркахме в изтрезняването, бяха извънредно колоритни и завладени от празничния дух.

Изглед към Рила и Стобските пирамиди от пътеката за връх Издай глава

 В землището на село Вуково има два средновековни запазени храма - "Св. Николай" се намира на десетина минути от шосето, преди да влезете в селото. Има табелки и достигането е много лесно. 

 Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

Храм "Св. Никола", с. Вуково


Има малко останали стенописи. Моля, пазете всички места, които посещавате. 

На входа на селото е храм "Св. Петка". В публикацията, за която съм дала линк в края на текста, има няколко снимки. Ето и още няколко. Стенописите са много добре запазени и датират от 1598 година.

Храм "Св. Петка", с. Вуково



Св. Петка

Качихме се до центъра на селото, където е храм "Въведение Богородично". Има чешма с хубава вода. Там оставихме колата и продължихме нагоре по черния път. На картата харесахме връх Издай глава. Бързо стана ясно, че върхът не е обзорен, но на него има голяма кула на мобилни оператори. Самото ходене до него е много приятно и в един момент се откриват чудни гледки към Рила и Стобските пирамиди. Още по-красиви са те, ако продължите по посока връх Поглед. Няма маркировка, нужно е да следите някаква навигация.

Потърсих информация защо върхът се казва така и ето едно от обясненията:

"Връх Връм (Големи Връх) се извисява над село Коркина на 12 километра от общинския център – гр. Бобов дол. Интересна е историята на едноименната местност около върха. Известно е, че това е била лятната резиденция на цар Самуил. Легендите, свързани с местността, са от края на първото българско царство и касаят братята Самуил и Арон.

Съществуват няколко предания, две от които са записани. Според първото, двама братя-царе имали лятно седалище на планинската височина Връм (източно от с. Коркина), а зимно – на юг от него, в местността Царичина. Второто предание разказва, че на Царичина живеел цар. Синът му,  въпреки  молбите на майка си, побягнал от родния край – тя го гледала докато последните височини в югозападна посока не го закрили от взора й. Затова тези височини и до днес се наричат „Поглед” и „Издай глава”. (toponymio.wordpress.com)



Гледка към Рила и Стобските пирамиди

Кулата на връх Издай глава

Храм "Въведение Богородично" в центъра на с. Вуково

Чешмата с три чучура и две делви

Най-артистичната къща в селото, вдъхновена от произведенията на Гауди

Встрани от Вуково има скали, които ще видите още от ниското. Разходката до тях си заслужва, въпреки че в подножието им е сметище. Надявам се местните хора да си съберат отпадъците.


Село Вуково е твърде интересно и е съхранило два безценни храма. Самото влизане към него е по забележителен мост над река Струма и обещава любопитни открития. 

В Бобошево има още един запазен средновековен храм, който прилича на горните два - "Св. прор. Илия". За съжаление не успяхме да влезем, тъй като беше заключен.

"Св. прор. Илия", гр. Бобошево

Връх Бобошевски Руен и манастир "Св. Йоан Рилски" с. Скрино - тук можете да прочетете за светите места в района на Бобошево. 

Към Кюстендил - селата Лиляч, Мърводол и Слокощица. Галерия "Владимир Димитров - Майстора"- още идеи за разходки в района

Осоговска планина и кулинарен туризъм :) плюс бонус Лозенска планина - едно зимно приключение, което завърши с много вкусен обяд

На добър път!

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

0 Коментари