Скален манастир "Св. Димитър Басарбовски" и храм "Св. Троица" в село Красен

Свети места, отдалечени едно от друго на 15 минути с кола, а контрастът между тях е огромен. Има храмове, в които губя ума и дума. В село Красен се случи точно това.

Както споменах и в предишните ми публикации за Поломието, Русенският район се радва предимно на чуждестранни туристи, най-вече румънци. Те, вярващ православен народ, много помагат и често участват в службите и празниците в околността - най-вече в Басарбовския манастир и в манастира "Св. Марина" в Каранвърбовка. Общото между тях е добре изразеният финансов просперитет. Хубаво е, когато светата обител се поддържа.

Св. Димитър Басарбовски е много обичан светец и от българи, и от румънци. Манастирът е единственият действащ скален такъв на територията на България. Направи ми впечатление, че повечето посетители влизат и отиват да се поклонят само в скалния храм, без да стигат до новия.

Храм "Преображение Господне"

За благословение на вярващите свещенослужителите от храма в гр. Яш, Румъния, всеки път дават на различен храм одеждите на света Петка при нейното преобличане. В София в храм "Св. Петка - стара" имаме нейната възглавничка.

Икона на св. Димитър Басарбовски с вградени мощи.

Преподобни Димитрий Басарбовски се родил в село Басарбово, което се намира на 8-9 километра от град Русе. Преподобни Паисий Хилендарски в своята "Славянобългарска история" сочи 1685 г. навярно като година на смъртта му.

Според св. Паисий той бил цивилно лице. Живеел просто. Имал няколко овци. Засадил си малко лозе до една река. Там си направил малка колиба. Прекарал целия си живот сам. Със светия си живот угодил на Бога. На същото място умрял и там бил погребан. По-късно Бог открил на някои човеци неговите мощи. Последните били пренесени в село Басарбово, Русенско. Край тях ставали изцеления. Така с простото си житие св. Димитрий просиял всред българския народ. Бог го прославил посмъртно с много чудеса.

Според румънския синаксар той бил селски пастир на животни. Бил с чувствителна съвест. Имал страх Божи. Веднъж, като изкарвал животните на полето, от невнимание стъпкал едно птиче гнездо с птиченцата. Този случай така му подействувал, че за наказание три години ни зиме, ни лете не обул виновния крак. 

pravoslavieto com

На светеца е посветена и една зала в Екомузея в град Русе, който от своя страна стана любимият ми в България.

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!







 


Скален манастир "Св. Димитър Басарбовски"

Сега да отидем в село Красен. Посещението в местния храм "Св. Троица" стана след уговорка с кметицата. Отвори го госпожа Пенка, която е клисарка. В село Красен никой не ходи в храма и това личи. Учудването, че някой е проявил интерес към църквата беше голямо. Стана ми много неприятно от разговора по телефона, но важното беше, че се намерихме с клисарката. 

Храмът "Св. Троица" не се вижда от улицата. Вижда се камбанарията, която е била към новата църква, която обаче е била с конструктивни проблеми и се е саморазрушила. Сред снимките ще видите руините й.  Гледката е покъртителна. Джунглата превзема всичко. Камбанарията и тя едва се крепи.

Старият храм обаче е там и се държи. Както написах в началото, в него и около него изгубих ума и дума. Тъй като думи все още не намирам, ще поставя снимките и два линка. Моля ви, гледайте филмчето. Споделяйте го. Дано се намери начин храмът да бъде опазен и оживен.



В храм "Св. Троица", село Красен



Богатата на надписи фасада разказва миналото на храма. Повече ще видите във филмчето.

Прозорчето на олтара. Така можете да добиете представа колко дълбоко е вкопан храма.


Рухналата нова църква

Камбанарията

Камбанарията

 Филмчетата:

Храм "Св. Троица" с. Красен - спомени отнине довеки

Църквата в с. Красен се нуждае от спешен ремонт

Благодаря за вниманието!

За скалните манастири в Поломието - моя предходна публикация.

Средновековният град Червен

Пещера Орлова чука и село Пепелина

Село Табачка, област Русе

Село Мечка и махала Стълпище на река Дунав

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

 

 

0 Коментари