Пещера Орлова чука и село Пепелина

Пещерата Орлова чука е един от четирите основни туристически обекта, посещавани от туристите в Поломието. Другите са Ивановските скални църкви, крепостта Червен и скалният манастир "Св. Димитър Басарбовски". Истината е, че те са много малка част от интересните места и напълно недостатъчни, за да се потопи човек в миналото и настоящето на Поломието.

В пещерата бяхме ходили преди малко повече от 10 години. Спомнях си шеговития тон на беседата и забавния водач. В днешно време цената за билет е 10 лева, група влиза на всеки кръгъл час, последно влизане е в 17 часа. Разходката вътре е с продължителност 45 минути. Пещерата не е достъпна през зимните месеци, с цел спокойствието на прилепите. 

В България се срещат 33 вида прилепи, около 2/3 от познатите в Европа. В световен мащаб данните не са еднозначни, но ще взема някаква средна цифра - 1 400 вида. Със сигурност тези защитени бозайници, не особено любими на повечето хора, са от първостепенна важност за нашия живот. 

Орлова чука е млада пещера, на 2 милиона години. По размери се нарежда на трето място в България, след Колкина дупка до с. Зимевица и Духлата до с. Боснек. Температурата е постоянна, 14 градуса. В пещерата са открити следи от живот както на хора, така и на отдавна изчезнали диви животни. Тя няма много от класическите пещерни образувания, но привлича и се отличава с формите, изваяни от водната стихия, бушувала вътре в нея.

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Предстоят две програми за Поломието през месец май 2024 година.

До Орлова чука можете да стигнете с автомобил или пеша. Разходката от село Табачка през гората съм я описала тук. Разбира се, масовото предпочитание е да се отиде с колата. В следващия месец пред паркинга ще ви посрещне и една арт инсталация, напомняща ми две неща: сцени на местопрестъпление и нашумелите ленени торбички със забавни надписи на син фон. 

Бързайки към прохладата на пещерата можете да пропуснете факта, че билетите се продават до кръчмата. Вече спуснали се по 120+ стъпала до входа надали ще ви се връща. Водачът има резервни варианти, но все пак, за предпочитане е да се снабдите преди да слезете.  



В пещера Орлова чука


В пещера Орлова чука - форми, изваяни от водата







Стъпалата към пещерата

Отбивката за пещера Орлова чука е от главния път Две могили - Иваново. Там пише, че това е отбивката и за село Пепелина. Преди пещерата пътят за Пепелина се отклонява вдясно. Не зная кой е решил, че тези табелки са уместни. Първо, изобщо не водят до Пепелина, а до някаква махала (и птицекомбинат), и второ, пътят е почвен и лош. Нормалният път за Пепелина минава през Две могили. Има няколко предположения за името на селото. Ето малко кадри и от него:

Храм "Св. Димитър" в с. Пепелина, известен с чудотворната икона на св. Богородица Млекопитателница

Кът за отдих срещу храма


Река Черни Лом

Скалният венец, поглед от селото

Ако се изкачите на платото, гледката е тази!

Красиво е, а ако беше и по-прохладно, разходката би била наистина идеална :)

Още интересни места в Поломието:

Село Табачка

Скалните манастири в Поломието

Средновековният град Червен

Скален манастир "Св. Димитър Басарбовски" и храм "Св. Троица" в село Красен 

Село Мечка и махала Стълпище на река Дунав

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент.

Предстоят две програми за Поломието през месец май 2024 година.





0 Коментари