Средновековният град Червен

Поредната забележителност от Поломието, за която ще ви разкажа, е средновековният град Червен. Той се е нареждал сред най-големите на Второто българско царство (XII-XIV в.). Бил наследник на тракийско селище и на голяма ранновизантийска крепост от VI в. Имал средищно местоположение и след възстановяването на българската държава през 1187 г. се утвърдил сред изтъкнатите военно-стратегически, занаятчийско търговски, административни, църковно-културни центръве на страната. След завземането му от османските турци през 1388 г. постепенно запада.

Градът обхващал две основни части. Върху скалното плато, оградено от р. Черни Лом, бил разположен вътрешният град, а в подножието на скалите - външният град (Подградие). 

Вътрешният град бил защитен с надеждна укрепителна система, която включвала каменни стени с кули, подходи и други съоръжения. Част от нея били и двата подземни водоснабдителни прохода. Цялата градска територия била застроена с църкви, обществени и жилищни сгради, работилници. Между тях се провирали тесни улици. В най-високата част на рида се намирал укрепеният замък на Червенския болярин. 

Червен се откроявал с развитите си занаяти и търговия. Занаятчийският му облик се определял от железодобива и железообработването, както и от златарството, грънчарството, каменоделството, от различните занаяти, свързани с всекидневните нужди на жителите му. 

Разнообразната занаятчийска продукция стимулирала напредъка на търговията. Археологическите находки показват, че градът поддържал търговски връзки и със съседните страни. Плодородната околност и благоприятният климат били причини за практикуването на земеделие, скатавъдство и лов.

След възобновяването на самостоятелната българска църква през 1235 г. Червен бил определен за седалище на митрополит. Важната роля на Червенската митрополия се определяла от активната духовна и книжовна дейност в многочислените скални манастири по долината на р. Русенски Лом. 

В Червен били изградени много църкви, открояващи се с керамопластичната украса на фасадите и стенописите си. Сред тях и до днес се открояват останките на митрополитската църква.

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

По текст на Стоян Йорданов - брошура за крепостта 






Как е изглеждал града в разцвета си



Голямата базилика в крепостта Червен






Средновековният град се намира на около 40 км от Русе. Паркингът под крепостта е добре да се ползва от страната на реката. Има надпис за падащи камъни, а аз бях свидетел на такъв инцидент. За голяма радост в момента там нямаше хора, нито автомобили. Размерите на падналите камъни бяха такива, че човек под тях не би имал шанс да оцелее. 

Следва разходка из Регионален исторически музей в град Русе из залата, посветена на крепостта Червен:






Макет на средновековния град Червен в РИМ Русе





Успях да присъствам на концерта "Енигма в часа на залеза" на инструменталистите-солисти от Ансамбъл “Енигма” от Оркестъра на Русенската опера. Той се проведе на най-високото място в крепостта, между стените на болярския дворец. Наистина запомнящо се изживяване, много приятно и отпускащо, нарушено за известно време от два дрона. Собствениците на тези машинки изобщо не се съобразяват, че те много пречат. 

Както пише в анонса, те (музикантите) показаха красотата на оперната музика без присъствието на нейния най-важен елемент – певческия клас. Този необичаен поглед през призмата на инструменталните аранжименти на известни и обичани оперни фрагменти доказа силата на внушенията и непреходността на красотата, които носи операта дори тогава, когато са замълчали гласовете на певците. Аз бих добавила, и без никакво озвучаване! Музикантите бяха прекрасни.


Залезът на крепостта, озвучен от оркестъра

Ансамбъл “Енигма” от Оркестъра на Русенската опера
Карел Шкорпил в своето изследване, публикувано през 1914 г., ни е оставил подробно описание на Червенското кале, придружено с карта. Находките от разкопките са в София, в Националния археологически музей. В момента са на гости у дома си, могат да се видят в Регионален исторически музей - Русе. Книгата на Карел Шкорпил "Опис на старините по течението на река Русенски Лом" се продава в РИМ Русе за 12 лева. (В "книжен пазар" има неин оригинален екземляр на цена от 600 лева). Шкорпил ни е оставил сведения за Червенския скален манастир, съсипан от земетръса през м. април 1892 г. и съборен през 1901 година от друго земетресение. Според него той е бил между настоящия паркинг за крепостта и скалния манастир "Москов дол", за който съм писала подробно (виж линка по-долу).

Ако сте любопитни, можете да потърсите повече за Доростоло-Червенската епархия.

Също така и житието на св. Теодосий Търновски, който се е подвизавал и в Червен (на места съседното село Красен се споменава за "Червен", а в скалите наоколо има десетки скални манастири, били са около 200).

За скалните манастири в Поломието - моя предходна публикация.

Пещера Орлова чука и село Пепелина

Село Табачка, област Русе

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

 

0 Коментари