Водопад Добравишка скакля, Понор планина

Разбира се, освен за водопада Добравишка скакля, ще ви разкажа и за още красоти в околността - пещера Душника и водопад Котлите. Понор планина ми е много любима. Меките й гънки я правят гостоприемна, а понорите - загадъчна. На страниците на блога съм ви показала Заселе, Зимевица, Столо, връх Равно буче и други интересни места в Понор. Линкове към другите разкази ще намерите в края на тази публикация.

Водопад Добравишка скакля

По пътеката към водопада Добравишка скакля

Скално образувание Омегата


 

До водопада Добравишка скакля се стига лесно. От село Искрец е нужно да поемете по посока село Брезе. Вдясно от вас ще подминете кариера, на която ще се върнем по-късно. Продължавайки нагоре ще видите табела за село Долна Добравица, която ви отклонява надясно по стръмен черен път. Вариантите са два - или оставяте колата тук и продължавате пеша към селото, или продължавате нагоре с колата. Ние предпочетохме да оставим колата при табелата. Разстоянието от 2 км до селото се изминава лесно и пеша. За загрявка разходката е чудесна. След това до водопода е почти равно, също така и чудесно маркирано. Дестинацията си заслужава по ред причини:

- прекрасна природа;

- никакви хора, ако отидете навреме;

- лек терен (което за някои мои близки е голям минус :) );

- през пролетта водопадът го има и не бива да се пропуска;

- скалният венец Омегата, в чието подножие се спускат водите на Добравишката скакля е наистина впечатляващ и много красив.

Тъй като колкото и да се мотаете по пътя и около водопада за снимки и съзерцание, ако сте тръгнали навреме, ще имате още половин ден на разположение, ето какво можете да направите още: 

Най-близката забележителност е скален феномен Столо, но тъй като аз съм го достигала от другата страна на планината, не мога да опиша маршрутът от село Горна Добравица. Можете да посетите останките от манастира в село Брезе. Забележка: тези снимки са правени преди няколко години, така че в момента святото място може да изглежда по различен начин.

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!



Какво направихме ние, след като видяхме водопада? Спуснахме се с колата към кариерата, за която стана дума. Там по широк черен път се слиза от долната страна на асфалтовия път, където първо ще видите смес между пещерна галерия с моста над нея (пътят). По-надолу по пътеката, при един паметник, ще откриете входа на пещерата Душнико. От кариерата до пещерата разстоянието се взима за 10 минути. 

Игри на светлината на входа на пещерата Душнико


Малко скокче срещу входа на пещерата
 

След това решихме да проверим дали водопад Котлите "работи". Бях ходила там и преди. Особеното на този водопад, който се намира до Букуровския манастир е, че почти винаги е безводен. По време на нашето посещение обаче не просто имаше вода, там е очарователно! Има стръмна и кална част от пътеката, но с повече внимание ще стигнете до подножието му и ще можете да се насладите на прекрасна гледка. 

Водопад Котлите край Букоровския манастир

За завършек на деня посетихме Шумският манастир, за да видим как изглежда след тв шоуто, което снимаха там. Бях го виждала преди. Разлики има, за голяма моя радост не и в храма. Вече е достъпен с автомобил по път с трошено-каменна настилка. Не е от най-приятните, но става.

 



Черквата на Шумския манастир
Ето и обещаните линкове:

 Село Миланово, община Своге

 Село Зимевица, Понор планина

С пожелание за приятни мигове в планината!

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

0 Коментари