Село Зимевица и шарената есенна планина

Лятото внезапно си отиде и за около седмица планината се нашари. Все още не е в най-цветната си премяна, но когато спре дъжда, който обещава да вали няколко дни, ще имаме още по-пъстри гледки. 

Кончета из Понор планина

Село Заселе е най-известно с водопада Бовска скакля и с Вазовата екопътека. Следващото село, Зимевица, е изходен пункт за много приятни разходки. Наблизо има лесно достъпни връхчета и хълмове из Понор планина, като може да се излезе и на Старопланиското било. Изоставената хижа "Елата" се свързва с едноименната пещера. 


Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!


 

Името на селото идва от легендата, че в зла зима първите заселници са намерили тук завет и стряха. Според друга легенда произлиза от името на смуглата куманка Зимева, която е водела отряд конници в битка срещу кръстоносците. Историческите данни сочат, че селото води началото си още отпреди 1576 година. В района на селото е преминавал римски път, пресичащ Стара планина. Съществуват останки от римски калета, създадени за охрана на пътя. Намерен е водопровод от калени тръби, датиран от I-III век. През турското робство тук турци не са се заселвали, населението е изцяло християнско. 

Най-голямата забележителност на селото е храма "Св. Теодор Тирон". Разширен е на запад през 1882 г. Цялата вътрешност на храма е била изписана. Днес има малко запазени стенописи. Има предположения, че храмът датира от 1086 година, но няма доказателства за това. Според Иванка Гергова черквата е от XVI-XVII век.

Предлагам на вашето внимание моите снимки, а за повече информация можете да потърсите изследването на храма "Св. Теодор Тирон" в село Зимевица - книгата Църквата "Св. Теодор Тирон" в с. Зимевица, Софийско" на Ангел Ангелов. Има го онлайн.

Храм "Св. Теодор Тирон" в село Зимевица



Стенопис в храма





 

В храма се служи. След няколкото опита, успешни или не, за реставрация, е набавена  необходимата църковна утвар. Това е станало възможно благодарение на добрата организация на два благотворителни концерта в помощ на храма. Сега, когато потърсих повече информация за тези концерти и техния организатор, виждам, че ансамбъл "Шевица" е допринесъл не само за Зимевица, но и за други каузи. Много се радвам!

И накрая - няколко снимки от Понор през друг сезон - началото на лятото :)

 



Понор планина в началото на лятото






Оставям линк към публикациите за пътеката покрай водопадите на село Бов, която е на отсрещния склон на Искърското дефиле, също и за Село Миланово, община Своге.

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!


0 Коментари