Минало (не)забравимо - част първа

Проходът Вратцата

Както може би сте прочели в други публикации в блога, семейството ми произхожда от няколко села от Северозапада. Днес ще насоча вниманието ви към село Долна Кремена, което аз съм прекръстила на "фурната на света". Въпреки семейните връзки с това населено място, чак в последните години някак започнах да го опознавам. Намира се на 3 км. от гр. Мездра. Пътищата в района се ремонтират активно и вече имаме първокласен асфалт. В селото до Кметството се строи игрище (и се построи, смесено е, за футбол и баскетбол). Населението на селото не е от големите любители на изхвърлянето на отпадъците на правилните места, което създава грозни гледки на места. Често срещано, за съжаление не само там.

В наше село има два храма - нов и стар. Новият "Св. св. Кирил и Методий" и старият "Св. Николай".

Новият храм "Св. св. Кирил и Методий". Изграден след молба на църковното настоятелство на "Св. Николай" до Врачанска митрополия от 1927 година и след предписание за затваряне на стария храм, поради опасност от срутване (слаба конструкция в източната част и големи щети от мощното земетресение). Завършен през 1936-1937 година.

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

Храм "Св. св. Кирил и Методий" в с. Долна Кремена

Средновковната църква "Св. Николай"  се намира в центъра на  селото. Черквата представлява еднокорабна, едноапсидна постройка с притвор. Градена е от ломен камък споен с хоросан, а стените на притвора до 1,90 м височина са от тухли.
Църквата е изграждана на два етапа. Източната част е изцяло рухнала, не и без човешка намеса. Останал е входа от южната страна. Съградена е още през IX - XII век. Така я определят археолозите и иконописците.
Другата половина, западната, с врата на запад, е пристройка, правена чак през XIX век - 1872 година от благодетеля дядо Димитър Етугата. В този си вид - с двете половини: древната и пристроената - църквата е служела на богомолците до 1935 година, когато се построява новата църква в центъра на селото.
Богомолци, краеведи и историци от селото са влизали в старата черква и са виждали, че на олтара стои надпис: "Строена през Симеоново време".
Селяните с помощта на Димитър Етугата построяват западната част, която е с едно стъпало по-високо от източната. Благодетелят бил изографисан.
През 1872 г. Васил Левски посещава селото и в църквата учредява местния революционен комитет. Тежка и отгворна била мисията на тримата вречени свещеници - Петър Андреев, Иван Нинов и Йото Денков. "Свещениците Петър Андреев и Йото Денков били работливи и със знанието и ума си давали авторитет на организацията. Свещеникът Иван Нинов бил смел, самонадеян и бърз в действията си". От Андрей Цветков, историк.
Долна Кремена била в енорията на поп Иван - Непокорния. Той имал хубави, охранени коне и изящно изработен кабриолет във Врачанската работилница, известна извън пределите на страната по онова време. Този впряг той използвал на дълги разстояния, а на къси впрягал бричката си (двуколка), или яздел буен красив кон. На мъчителите си той казвал: "Главата ми е ваша, душата - на Бога".

 

От книгата на Ветка Маринска

Моят прародител, Димитър Етугов, бил също в революционния комитет, който се е събирал в черквата и в един частен дом.
В летописа на селото, оставен от Ветка Маринска, четем още: "Близостта ни с Черепишкия манастир дава възможност да добият духовен сан около 11 младежи, но само трима станали ревностни революционери, а останалите се отдали в служба на вярата. Трима от единадесетте са били пълни въздържатели".

Ето го "Св. Николай" днес.

 



Храм "Св. Николай" в с. Долна Кремена












Останки от стенописи

По данни, получени от РИМ - Враца, отдел "История на България XV - XIX век", иконите от църквата в с. Долна Кремена от периода XVII - XVIII в. са общо 5. Четири от тях се намират в църковната експозиция в църквата "Св. Софроний Врачански" (по-известна като Възнесенската църква) във Враца. Това са иконите: "Св. Богородица" и "Св. Никола", "Успение Богородично" от края на XVIII в. и "Съшествие светаго духа" също от края на XVIII в. Една икона - "Възнесение Христово" от края на XVIII в. се намира в музейната експозиция на РИМ - Враца, зала "История на България XV - XIX век". Всички икони са реставрирани през 80-те години на XX век и са в много добро състояние. Ако желаете, можете да ги видите в посочените по-горе експозиции.  

Храм "Възнесение Христово" във Враца, в който се помещава и експозицията от икони и църковна утвар от храмове в околните села.


"Селата Долна Кремена и Влашко село (дн. Царевец) се считат за разсадници на просветата в тази околност. Тук най-напред започнало обучението. Оттук са излезли много учители и свещеници за околните села. Началото на учебното дело се губи в твърде отдалечени времена и се е преподавало от свещеници. В 1823 г. идва Димитрий Драгоилов. Той е дошъл в Долна Кремена като терзия, после се условил за певец в църквата, а през 1825 г. започнал да събира деца и да ги учи на книга. През 1844 г. тук е била построена училищна сграда, която е била открита тържествено с трапеза. През 1867 г. в долнокременското училище е въведена взаимоучителната метода. (Орловски, Ст., Учебното дело във Врачанско. — Сп. „Училищен преглед“, 1904, кн. 7, с. 12)."

"От Искър до Огоста", Богдан Николов

Много е тъжно. Спомних си за Патара в Турция, родното място на св. Николай и гледката, която тогава се разкри пред очите ми. Там става дума за огромен по мащабите си античен град. Намерените каменни блокове са прилежно подредени по земята (никой не ги краде), номерирани и изчакват реда си да бъдат сглобени отново на местата си. Снимки от Патара можете да видите тук

Ето една:

Също така се сещам и за втория пласт стенописи, свалени от български храм, за които ще бъде изградена специална постройка - нов храм, за да бъдат експонирани. Вярвам, че всичко може да бъде технически осъществено.
Това е само началото на моята история със "Св. Николай" в Долна Кремена. Ще ви държа в течение.
За хората, които лесно намират оправдания, мога да дам и друг пример.
С близкото село Згориград, преди време богато село, сега не чак толкова, претърпяло трагедията със скъсването на стената на хвостохранилището. В селото храмът се казва "Св. Троица". Изграден е чрез дългогодишния труд на д-р Ангелина Николчова. Над 10 години е седяла пред храмове и манастири да събира пари за построяването на храма. 



В храм "Св. Троица" в Згориград




 
Храм "Св. Троица", село Згориград

Предвидена е и прекрасна зала за неделно училище. Чиновете са там, но служат за зимна оранжерия на градинските цветя на храма. Вместо деца, има саксии с мушкато. И така е красиво. Пак ще цитирам една моя любима приятелка, презвитера :"Да изпълним храма с църква". Хората като ги няма нито тялом, нито духом, се стига до съкрушителната гледка не само в село Долна Кремена.
Когато сте на път за пещерата Леденика или за пътеката към водопада Боров камък, спрете в Згориград. Всеки ден (без вторник и четвъртък) до 13,30 часа ще намерите милото семейство, което се грижи за всичко там. Телефонът им е написан на вратата.
Човешката ръка сътворява временни неща. В пещера Леденика новата зала, т.нар. "Концертна зала", е най-младата - на 2 800 000 години! По-старата част е на 3 000 000 години. Не се бях отбивала в пещерата от много години. Малко след последното ни ходене видях снимки на новостите, стиропорени фигури и всякакъв кич и бутафории, както и шарено осветление. С огромно задоволство ги видях сега на купчина на тревата. Не е понесло на природата и се е отървала от тях. Осветлението също е нормално, превключват на led студена светлина, за да спрат образуването на мъхове. Влизането е на всеки кръгъл час. Входът е 10 лева за възрастен, 8 лева за ученици. 



В пещера Леденика


Крепост "Калето" в гр. Мездра


Над левия бряг на река Искър, на входа на гр. Мездра, е крепостта "Калето", съхранила 70 вековна история. Достъпът е много интелигентно измислен и за коли, и за пешеходци. Спестени са всякакъв риск и неудобни маневри. Това е от особена важност винаги, а в случая все пак се намираме и до натоварен международен път с интензивен трафик на тежкотоварни камиони. Каква е връзката между "Калето" и руините на храма в Долна Кремена? В едната от залите (стаите) с експонати можете да видите част от иконостаса на храма, както и един свещник. 



Работно време: Летен сезон понеделник - неделя 9 -18 часа, зимен сезон понеделник - неделя 8,30 - 17 часа. Вход за възрастни 3 лева, за учащи 1,50 лева.

Завършвам с един "бонус" :) Когато се изморите от шофирането до "Леденика", разходката в пещерата, последващото връщане и отбивка в Згориград, сигурно ще сте гладни. На главния път във Враца срещу болницата е "Златното пиле", което неведнъж ни е спасявало в кулинарен план. Зад болницата има дом за възрастни хора, зад който е гледката от снимката. Това е началото на пътеката "Врачански карст". В дъното е мястото на водопада, но той почти липсваше. По принцип се вижда от изходната точка. Цялата пътека се изминава за 4 часа според информацията от картата. Лично не съм вървяла по нея.

Линк към част втора

Линк към разказа за Лютиброд 


Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!




0 Коментари