В околностите на средногорското село Розовец - мегалити и загадки

Голям избор от дестинации
Село Розовец, община Брезово, е добре уредено село с няколко открояващи се сгради и чудни смокини по дуварите. Забележителност номер едно е паметникът на Гюро Михайлов. За съжаление времето на нашето посещение не съвпадна с цъфтежа на розите и ние видяхме само обраните храсти. Околностите са дома на роза дамасцена.
Интересът ми към селото бе предизвикан от филмче в youtube, показващо новооткритите мегалити в Сърнена Средна гора. Без ясна представа как бихме могли да ги достигнем се запътихме натам. На картата бях намерила само "Братята/Правите камъни". От центъра на селото тръгнахме към тях, но изобилието от смокини край нас много ни забави. По широк черен път достигнахме до  язовир "Капливец". Срещу него на север се намира рида Курталан, където са и самите изправени камъни.  Денивенилация от язовира до мегалита е около 225 м. Когато стигнете до подножието на хълма ще видите два варианта за достъп до "Правите камъни". Препоръчвам първата възможна пътека (дясната) за отиване и връщане. Ние направихме кръгов маршрут, но по-безопасна и красива е първата пътека. Краткото, но стръмно изкачване е щедро възнаградено от огромното скално светилище с гледки към Сърнена Средна гора.
                                                   Старото име на Розовец е Рахманлий

Частен дом
Поемаме по пътя към "Правите камъни"
Язовир "Капливец"

 

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент.


Още интересни композиции от камъни по пътеката




Правите камъни





По пътеката на слизане от "Правите камъни"



Минахме отново покрай язовира и поехме по посока табелата за мегалита "Лицето". Нямаше информация на какво разстояние се намира той. Открихме го след повторно изкачване. Тази пътека е по-обзорна от предишната, защото се движи по открит терен и има гледки във всички посоки.
Мегалит "Лицето" 

Скална маска, която според проф. Фол представлява лице или изображение на даден бог. Била насочена на изток, към изгрева на слънцето. Около нея местните са оставяли своите дарове. Предполага се, че с времето поради ерозията е полегнала и е променила положението си.
Ето я и от друг ъгъл
Маркировката в района е доста неясна, но с повече размисъл и съобразяване успяхме да стигнем и до последния за деня мегалит, "Пещерата на просветените - Корабът". Меко казано нямам никакъв уклон в езически вярвания и суеверия, за които тези места са много благодатна почва. Също и за печелене на лесни пари от някои хора. Разглеждам ги като паметници, останали от предците ни. Възхищаваме се на техните строителни умения и се радваме на природата. В името на сензацията могат да се изредят много измишльотини, но няма да ги намерите в този блог.
Пещерата на просветените - Корабът


Изкуствено създадено сакрално затворено пространство

Твърди се, че траките са изградили това култово съоръжение, обърнато на запад. Поради липса на естествени пещери, са били принудени да направят така че да има къде да изпълняват своите ритуали. "Корабът" е дълъг 14 метра и висок около 3.5 м.
Отидете и се разходете. Всеки сезон ще е правилен извън най-големите горещини. Вода по маршрута няма. Нашият маршрут беше с. Розовец - Правите камъни - Лицето - Корабът - с. Розовец. Отне ни 6-7 часа с много мотаене и снимки. Дължината е може би около 14 км. Край селото на много лесно място се намира още един мегалит, до който не стигнахме. Има негова снимка на таблото в центъра на селото. 
Паметникът на Гюро Михайлов. Името му е останално като нарицателно за "глуповат упорит карък", но такъв ли е бил в действителност
 
За още идеи за разходки в района:

Из Казанлъшкия край - приключения по вода

Потопената църква - храм "Св. Йоан Рилски" в язовир Жребчево.

 

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент.





0 Коментари