Връх Шильоко, Пенкьовска планина

Допълваме колекцията от изкачени върхове в Краището с връх Шильоко (1169 м), обзорен връх в Пенкьовската планина. Изходен пункт е село Пенкьовци. От София до него можете да стигнете по три различни начина - през Перник и с. Гигинци, през Радомир и с. Извор, а също и през гр. Трън. Последният вариант е приемлив единствено ако искате да посетите и манастира "Св. 40 мъченици" край с. Лева река или някоя забележителност около Трън - линкове с идеи ще намерите в края на публикацията. Ние избрахме маршрута през с. Извор, който преминава в покрайнините на гр. Земен и с. Дивля (без да навлизате в селото). 

Ще започна именно със село Дивля. Когато наближите селото, вдясно от пътя ще видите чешма и параклис, посветен на св. Йоан Рилски. На 20-30 крачки северно от него има и оброк: един продълговат камък, положен в дупка в земята. Параклисът е нов, изграден е през 2010 година.

Параклис "Св. Йоан Рилски", с. Дивля


Оброкът до параклиса

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

Село Дивля се намира в община Земен, област Перник. Възникнало е близо до разрушеното и изоставено с. Слатина и се явява негов наследник. Преминавали сме през него и преди, но сега решихме да отидем да разгледаме центъра. Отново казвам, пътят за Пенкьовци не минава от там. Открихме прекрасен храм, до който води улица с чудни къщи (тези, които още не са рухнали), включително и домът на Владимир Димитров - Майстора. Живял е и е работил в с. Дивля в продължение на 12 години. Улицата носи неговото име и на нея има също паметник на майсторите на паваж!

Паметникът, изграден в чест на майсторите на павета в с. Дивля


 
Храм "Св. прор. Илия" в с. Дивля




Храм "Св. прор. Илия" е изграден през 1865 година. През 2015, в чест на 150 годишнината му, е бил ремонтиран и осветен. В публикации, отразяващи освещаването му, четем, че е бил полуразрушен. Днес възобновеният храм е здрав, а също така и здраво заключен. И докато доскоро е имало как да бъде посетен, днес това е сложна задача. Какво остава - да прочетем многобройните надписи от външната страна, разказващи част от историята му и да си отидем. Наистина жалко!


Къщата, в която е живял 12 години Владимир Димитров-Майстора





 

След като се разходихме из с. Дивля продължихме към с. Пенкьовци. Табелата за началото на селото е километри преди да достигнете същинското населено място. Пътят не е хубав, но преди няколко години беше много по-лош. Отправната точка за прехода към връх Шильоко е на един мост, където ще видите жълтата указателна табелка. Маркирането на маршрута дължим отново на Трънското туристическо дружество. Разстоянието е 4,5 - 5 км в посока, които се преминават за около 2 часа на отиване и по-бързо на връщане. Тъй като се върви по черен път, обслужващ няколко махали, може да се забавите за снимки на стари постройки. Във връзка с твърденията, че махалите са изоставени, държа да предупредя, че това не е точно така и имотите са частна собственост, в която не е редно да се влиза.

През повечето време се върви през гора, като това прави изкачването до връх Шильоко приятно евентуално и през лятото, но не по обед. Носете си достатъчно вода за целия преход. Стръмно е в самото начало и в края (атаката на върха). През останалото време наклонът е умерен и се върви лесно.  






От връх Шильоко има прекрасна панорама към връх Било, връх Конски връх - първенецът на Пенкьовската планина, връх Руй, Големи връх, Рила, частичка Пирин, куп върхове в Сърбия, които не познавам и още голяма част от Краището. 

Трън, Бусинци, манастир "Св. 40 мъченици в с. Лева река и Големи връх

Пенкьовски манастир "Св. Петка" и Одранишки манастир

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!


0 Коментари