Водопад Сувчарското пръскало, Централен Балкан

И лавандулата. Искахме да обединим лавандулата, обща слабост на франкофоните, с разходка в планината. Съботата, 26 юни, ще бъде запомнена с бурите в по-голямата част от страната, които обаче нас ни пощадиха. 

Сутринта, не особено рано, тръгнахме към село Христо Даново, където намерихме търсената лавандула, седмица преди да бъде прибрана, а също така и доста буренясала от обилните летни дъждове. Но ароматът и гледката си заслужават!


Лавандулата край село Христо Даново, на фона на Стара планина

В центъра на селото, на площада, започва маркировката за хижа "Козя стена" и за водопада Сувчарското пръскало. Има вариант да се качите донякъде с кола, напълно излишно упражнение. Първото интересно място, покрай което ще минете, е Руски паметник. Така се казва на картата, ето го и на снимката.

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

Руски паметник в село Христо Даново

Военният път, който едно време е бил в добро състояние, сега е много разбит и на места зарит с паднали камъни. Опитни шофьори с високопроходими машини бяха стигнали почти до водопада.  Лошото е, че се върви по този път, който е открит - слънцето жари отгоре, асфалта изгаря краката. Поне моите, аз изобщо не мога да ходя по асфалт. В горната част пътя беше мокър от преляла вода и това облекчи много ходенето. Гледките са прекрасни - отсрещните върхове и долината на река Дамлъдере. Видяхме и един водопад, стори ми се непристъпен. 


Ето го.

За да стигнете до прохладата на гората са необходими максимум час и половина. На един завой на пътя има мост, до него маса с пейки и указателни надписи към самия водопад. Пътеките от тук насетне са две: препоръчвам тази, която се изкачва. На места има нови оформени стъпала от пръст, укрепени с дъски. Другата пътека, която върви покрай реката, е доста сложна за преминаване. Много близо до мястото, където се разделят, има възможност да си налеете вода от една тръба в реката. Ще го познаете, защото над тръбата има каптаж.

10 минути най-много и сте там. Варианти за приближаване до водата има, но трябва да сте много внимателни.


Гледка от изкачването


Отклонението за водопада
Сувчарското пръскало е с воден пад 54 метра, впечатляващ и неуловим в една снимка.


 
Когато се връщахме времето вече беше по-хладно, виждаше се, че на изток има буря. Ние се прибрахме невредими. В селото преваля слаб дъжд, точно докато хапвахме в центъра. Говорихме си с много симпатични хора. Обсъдихме един друг маршрут и ако скоро има резултат, обезателно ще пиша!
Ето го резултата: Еделвайсите на Козя стена
 
Ако тази публикация ви се е сторила къса, заповядайте една по-дълга :) За прехода ни в масива Триглав преди 5 години. 

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!


0 Коментари