Село Леденик, до Велико Търново

Скрито пред очите ни. На няколко километра преди Велико Търново вдясно от пътя се вижда фабриката на голям производител на найлонови торбички (или поне най-известен с тези артикули).


Много остър десен завой след фабриката ви води към село Леденик

Реших да пиша за това иначе подминавано село, поради приятните изненади, които крие то. Една от които е вкусния боб в кръчмата на площада :)

Госпожата, която предпразнично варосваше бордюрите край храма ме упъти към основната забележителност, кулата.

Доколкото разбрах, в кулата на Шемши бей е имало доста съхранена покъщнина от времето на бея, но с времето всичко е изчезнало. Реставрирана е преди години, а край нея е имало действащи хотел и ресторант, в които са водели много туристи. И в днешно време има туристи, но няма кой да се занимава с ресторанта и хотела. Жалко. Базата е била хубава.

Кулата на Шевши бей в село Леденик, близо до Велико Търново

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!






Съседното село се казва Шемшево, на името на бея. Легендите можете да ги откриете в нета. 

В момента в кулата може да се влезе при предварителна уговорка с кметството.

Тъй като госпожата, която се грижи за градината и чистота в  храма "Св. Георги" ме помоли изрично да споделям с хора за тяхното село и черквата, изпълнявам нейното желание. 

Храм "Св. Георги" в село Леденик е изографисан от Захарий Зограф.  Църквата е градена през 1842 г. Има предположения, че е построена върху основите на по-стар храм, защото в двора му има гробове от XVII век. Захарий Зограф е работил по изографисването на църквата през 1850 г., като е оставил за миряните своя автопортрет. "Явно е имал самосъзнание за собствената си значимост на творец и е надмогнал средновековната анонимност и смирение".


Захарий Зограф - автопортретът му в храма в Леденик





   

 

За сравнение: Захарий Зограф - автопортретът му в храма в Преображенския манастир


Храм "Св. Георги" с. Леденик
 




Стенописите са в окаяно състояние и се търси финансова помощ за тяхната реставрация.




Не подминавайте селото, хората ще се радват на вашето посещение :)

Преображенският манастир до Велико Търново

Велико Търново от друг ъгъл

Преображенският манастир до Велико Търново

Село Мусина и Зараповския водопад, близо до Велико Търново

 

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

0 Коментари