Над мъглата - село Гърбино

Наскоро ви разказах за възобновяването на параклиса до село Раждавица, област Кюстендил (повече информация в края на този линк). Двайсетина дни след това прочетох статия, в която пишеше така: "На 19.10. 2020 г. бе направен кратък поклоннически поход до местността „Светата вода”, която се намира в близост до с. Раждавица, Кюстендилска духовна околия. По предание, в продължение на 5 г., на това място е живял св. Йоан Рилски, преди да се пресели в пещерата край с. Гърбино." Не бях чувала за тази пещера и започнах да търся информация как се стига до нея.

Междувременно или правихме други преходи, или бях на работа, но за голяма моя радост вчера стигнахме до тази пещера. Мъглите ни съпроводиха по целия път от София до Раждавица. Височината на село Гърбино - 1014 м - е достатъчна, за да се чувства човек добре над хватката на мръсния въздух. Намира се в западните склонове на планината Риша, дял от Конявска планина, североизточно от гр. Кюстендил, на около 300 метра над река Струма, от лявата страна на Земенския пролом.

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

По пътя за Кюстендил, ако предпочетете магистралата, се минава през Невестино и известния Кадин мост. Изумих се от сметището, което е оформено около него и в коритото на реката. Едновременно с това тече някакъв проект, по който го ремонтират. В съчетание с мъглата гледката беше прекалено тъжна.

Кадин мост, Невестино

"Запазена е легенда, че преди да се построи Кадин мост, тук, гдето днес е разположено селото, или пък в местността Селище, е съществувало някакво селище с неизвестно за нас име. Случило се веднаж да мине през селското землище "цар Мурад" (през 1463 г. действително тук е минал с войски султан Мохамед II на път за Босна). и, като приближил р. Струма, на среща му се задала българска сватба. Уплашени при вида на толкоз много войска, сватбарите почнали да се разбягват. Даден им бил знак от войската да не бягат и да се не боят, защото нищо лошо няма да им бъде сторено. Поуспокоени, сватбарите пак се прибрали около невестата. Ето ти го, явил се и сам цар Мурад. Тогава, невестата, подучана от кума, турнала на очите си "кланячката" кърпа и се поклонила три пъти "на царо", който, трогнат от случайната "добра среща" - знак на благополучие в предприетия поход - и от така проявената почит, попитал с какво да я дарува. Подучена наново от кума и "старойкята", тя отговорила: "Царю честити! Друго нечем нищо, но мос си немаме преко Струма, та ако може да ни се нарави." Тогава "царо" (султан Мехмед II) дал заповед, и след една година мостът на Струма бил направен. За спомен от събитието, което станало причина да се изгради този толкова желан мост, турците нарекли последния Кадън кюприси, а българите го казвали Невестин мост. Днес селото до моста се нарича Невестино, а мостът - Кадиин мост или Кадин мост. Повече се чува Кадин мост." Сборник за народни умотворения и народопис : Книга 45 (1949)  Йордан Захариев, София 1949 година, БАН


До пещерата, в която според преданието е живял известно време св. Йоан Рилски, може да се стигне по няколко начина. И тъй като ние направихме частично кръгов маршрут, открихме два от тях.  Село Гърбино е изоставено село с неколцина местни жители. Беше изключително живописно с отиващата си мъгла и промъкващото се слънце, което надделя. До селото води черен път, започващ от Раждавица. Последният участък от  2 км го взехме пеша. 

В центъра на селото има голям навес за общо ползане с най-различен вид оборудване, дори четка за зъби :)



Вещи и посуда под навеса на с. Гърбино

                     Оброк, посветен на св. Петка. Намира се в центъра на село Гърбино.

Нямаше как да не срещнем ловната дружинка. Напоследък неизменно съпътстват нашите излети. В това време на годината е така. Времето беше благодатно за по-необичайни снимки, ето някои от тях, след спускането в дерето, където отново се натъкнахме на мъгла:






От високата част на селото се спуснахме в дерето - без маркировка, но има пътечка. После по дерето има маркировка, най-вече парцалчета. В голямата скала, където Манастирски дол свършва, има стрелки. Като цяло няма как човек да се обърка. След скалата е изкачване, пътеката прави завой и влиза отново в гора - хлъзгавата шума в момента не бива да се подценява. Точно преди пещерата има кратко сериозно изкачване, в момента е много хлъзгаво. Въпреки, че е зима и гората е гола, беше изключително красиво. Бих искала да отида отново през пролетта, но по пътеката от Земен. 





Качихме се над мъглата

Там някъде е влаковата линия



                                                       Земенският пролом е някъде там

                                                                 Портичката на пещерата



В пещерата на св. Йоан Рилски край с. Гърбино





 

Дали св. Йоан Рилски действително е  живял в тази пещера, никой не знае. Днес обаче тя е едно благодатно място за поклонение и си личи, че всички посетители се отнасят с уважение. 

Известна е връзката покровител-подражател между евангелиста св. Йоан Богослов и св. Йоан Рилски. Има и някои причини да се търси присъствието на пустинножителя и в района на Земенския пролом, при кюстендилските села Гърбино и Ръждавица, където съществува оброк на светеца, а при входа на същата клисура - манастир "Св. Йоан Богослов". (Мрака и Радомирско през Средновековието от Георги Ковачев, като тук цитира Иван Дуйчев).

 

 Разходка до пещерата на Св. Иван Рилски над село Гърбино с гл. ас. д-р Явор Митов

 С пожелание за топли празнични дни с близките хора!

Манастир "Св. Йоан Богослов", гр. Земен и Пещерски манастир "Св. Николай"

Връх Бобошевски Руен и манастирът "Св. Йоан Рилски" в село Скрино

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

 

0 Коментари