Зимно в Троян

Месец март настъпи по женски, а пътят ни заведе до град Троян. Какво можете да правите в града през зимата? Ще научите от следващите редове.

 


В един ден събрахме пътуването от София, посещение в Троянския манастир, скита "Св. Николай", Зелениковския манастир "Св. Йоан Предтеча", махалата "Баба Стана" както и връщането в Троян за нощувка. За скита и манастира съм разказала подробно тук

Троянския манастир "Успение Богородично"

В Троянския манастир "Успение Богородично" не бях влизала от много години. Намира се на 10 км от града, в края на село Орешак. Интересен похват имат местните жители за привличане на вниманието на шофьорите и мотивирането им да карат с умерена скорост през селото - направили са билборд със снимки на децата, окачен на входа на Орешака.

Троянският манастир е възникнал около 1600 година. Днешната манастирска църква е построена за 6 месеца през 1835 г. с помощи и дарения на населението. През 1865 г. е изградена кулата параклис в двора, която в края на XIX век се е срутила, но днес отново е възстановена.

Стените и сводовете на централното помещение, преддверието и околовръстната галерия са покрити изцяло със забележителни стенописи, създадени от Захарий Зограф през 1847-1848 г. Дърворезбеният иконостас е дело на Никола Матеев. Работен е през 1839-1840 година (през следващите години работи със сина си иконостаса на храма в Гумощник, за който ви разказах тук). Най-голямата ценност на манастира е чудотворната икона "Св. Богородица - Троеручица".



Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!


Троянски манастир "Успение Богородично"








 

Ето как Феликс Каниц е видял Троянския манастир през 1871 година. Снимката съм направила в Музея на занаятите в Троян.

Много ми е любим този музей и отново го разгледах с голямо удоволствие. Не го подминавайте :) Наскоро излезе новото издание на културно-историческия пътеводител на Троян. Продава се в музея, струва 10 лева. Полезна книга, можете да я ползвате за идеи за посещение близо до града. От музея могат да ви я изпратят и по куриер. Ето още малко кадри от музея:

Обратното на "Не пипай"





 

Интересно място съвсем близо до Троян е водопадът до село Калейца. От главния път между "магистралата" и Троян се завива надясно, за село Калейца. Прекосявате цялото село и продължавате все напред. Появяват се табелки за водопада с цифри - оставащите метри до паркинга. След това имате десетина минути ходене (в нашия случай в кал) до горната му част. Има красива гледка към водопада, има и указания за малкия скок, съществува вариант да се слезе и под него, но ние нямахме време за повече и се върнахме. Както стана ясно, много студени дни бяха :) 


Водопадът до село Калейца
Градският храм е "Св. Петка", а през зимата службите са в параклиса "Св. Пантелеймон". Купих си книжка за храма, която съдържа много интересна информация и няма как да резюмирам тук. Продава се и в музея, и в храма на цена 3 лева. 

"Църквата, изградена през 1835 година, е единствената архитектурна красота на града ..." - Феликс Каниц. Така започва книгата.

През 1877 година Троян е бил изгорен от турските башибозуци. Само яките каменни стени на черквата останали цели. Троянци  е трябвало да изградят града отново. През 1879 г. църквата е преосветена. Но украсата е била незадоволителна. С времето това се променя и в момента храмът изглежда великолепно. На 15 септември 2008 година гръм пада върху кубето на църквата и то изгаря. И тези щети са поправени, а едно от тълкуванията е, че хората са били забравили да ходят на църква, а след инцидента са си спомнили за нея. 

Ето снимки и от "Св. Петка":

Храм "Св. Петка", град Троян



Храм "Св. Петка", град Троян


 

Като за финал да кажа къде се нахранихме вкусно: Ресторант-гостилница "На дворЪТ". Паметна вечер беше, следващите 2 обяда вече бяха по-спокойни :) Освен че храната е вкусна, домакините са много, много сърдечни хора. 

Линк към разказа за село Гумощник, на 20 км от Троян.

Линк към разказа за Тетевенско и Троянско - Черни осъм, с добавени нови снимки.

Линк към една от най-ранните публикации в блога, в която съм добавила видео от музея в Троян.


Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!



 



0 Коментари