Град Бухово и неговия православен живот (периодично се обновява)

Водосвет на празника на манастира "Св. Мария Магдалина" на 1.05.2019 година

Днес ви представям отец Венцислав Попиванов, който е свещеник в град Бухово до София.
С отец Венци, както го наричам, се запознах при доста сатирични, ако мога така да кажа, обстоятелства. Впоследствие, когато го попитаха дали ме познава, той отговори: "Да, за съжаление я познавам", но това си е шега между нас.
Отец Венци е много земен и умерен човек, чудесен свещеник и служи с любов на енорията в Бухово. На грижите му са поверени храма "Св. Николай" и двата манастира до града.

Отец Венци е свещеник от сравнително скоро - ето едно интервю с него.
Още предавания с негово участие: "Вяра и общество"- предаването, посветено на 1 юни.
Домът на вярата - храмовете и манастирите в Бухово - БНТ 2  Вяра и общество - 14.09.2019 година
Храмът "Св. Николай Чудотворец" в град Бухово, който се намира в гробищния парк

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

Забележка: Към януари 2022 храмът е обновен, изписва се и изглежда по съвсем друг начин
:



Седмица преди пътешествието ми по Ликийския път в Бухово имаше голям празник в храма. Събитие за града, на което бяхме поканени и ние. След светата Литургия се разговорихме помежду си, събрахме се на благодарствена трапеза и се качихме до връх Готен.

На 1.05.2019 година отново ни поканиха, този път на празника на манастира "Св. Мария Магдалина".

Разказът на Тодор Димитров, жител на град Бухово и бивш кмет:

"Разкопките на базиликата, която е разкрита в основите на храма "Св. Мария Магдалина" продължиха от 2013 до 2018 година. Завършиха с реставрационни работи - надграждане, изчистване и подчертаване на археологическите находки. Майсторите бяха от Кърджали, добри майстори и реставратори. Проектът беше реализиран от пловдивска фирма, която от дълги години работи в цяла България. Хората са с опит и се получи нещо красиво. Базиликата е свързана с ранното християнство и според легендите най-вече със Св. Св. Константин и Елена. 340-345 г. те обикалят Балканския полустров като една от идеите е била днешна София да стане средище на ранното християнство. В последствие се избира Константинопол. В този период се изграждат базиликата Св. София и базиликата в Бухово. Размерите й са били 43 на 7 метра, което е близо 1 дка. Тя е трикорабна базилика по римски модел. Просъществувала е до 7 век. Впоследствие е била разрушена по незнайни причини. Хората виждат, че е мястото е свято и превръщат терена в гробищен парк. Не е типично, тъй като няма селище наблизо. Дали за определени хора или касти не е ясно. Разкопките на храма започват 1935 година и тогава са разкрити около 60 гроба. При работите, които започнаха през 2013 година са разкрити около 140. Скелетите са в БАН, в катедрата по археология. Изследвани са от антрополози. Сред тях има воини. Интересна е долепената до базиликата част, която е като мавзолей. (Според метеоролога на връх Мургаш, който също ми разказа за разкопките, това е баптистерий). Тази част е построена допълнително:


В нейния център е разкрит гроб на виден човек с принос в християнството. В североизточната част също има пристройка, в която вероятно са палени свещи и е била за поклонение. Има вероятност да е била езически храм, предхождащ базиликата. Камъкът, с която е построена базиликата е взет изцяло от място. Според геоложката оценка в близост има 3-4 вида камъни. Но тези на сградата са от самото място, където е тя. Този, който е възложил градежа е казал, работете с камъните които са тук - тези камъни да се превърнат в базилика. Няма привнесен камък. Нито от кариерата, нито от близко Бухово. Въпреки че камъкът от самото място е бил най-трудния за обработка. Разчиствайки терена хората са изградили базиликата. По време на разкопките разкрихме основите. Стигат до 1,5 м под нивото на сегашния терен и непосредствено залягат на твърди скали. Базиликата е била много устойчива. Тя е била с две предверия. Отначало е имало 4 входа, после са останали 2, а накрая 1. Местата на габионите в момента символизират мястото на колоните в базиликата. В началото до входа е имало 2 кули. На много места разкрихме автентичен под, тухли и материали. Под металната решетка в началото на двора на сегашния манастир е запазена старата основа на базиликата. Там е някогашния й вход. Храмът е построен, защото когато Св. Св. Констанин и Елена са били тук Св. Елена е била болна. Тогава отиват на близкото аязмо, където тя пие вода и оздравява. В чест на изцерението се изгражда базиликата. Много специалисти се опитват да намерят аязмото, което е трудно, защото "Редки метали" са прекопали целия Балкан. Мините под земята са 600 км. Така че водите, които са текли тогава, сега въобще не текат. Характерът и съставът им са различни. Имаме идея във времето по предположения къде е било да изградим аязмото, но то няма да е същото, което е помогнало на Св. Елена да се изцери."

Страницата на храма в Бухово, където се качва информация за православния живот в града и за предстоящи събития е тази.

Обяснителните табели на входа на манастира


 
Маталните стъпала са като решетка, под която се виждат останки от оригиналния вход в базиликата



















Николай, може би познат на някои от вас - метеоролог на връх Мургаш

Тук личат три пласта градеж    




Допълнение от юли 2022 година: Горните снимки запазвам за история и сравнение, но добавям и нови, тъй като храмът е напълно обновен.

 

Новият иконостас на храма



Манастирът "Св. Мария Магдалина" се превърна в най-хубавото място за кръщенета и венчавки в този край на Софийското поле!

Град Бухово е свързван единствено с близостта до комбината Кремиковци, но в последните години привлича все повече туристи - пеша или на колела като изходен пункт към връх Мургаш. Хижа Мургаш отново работи. "Ятаците" на хижарите са много симпатично семейство от града. 

Допълнение 28 ноември 2020 година.

На празника на свети архангел Михаил отец Венци и презвитера Гергана отново ни поканиха в Бухово. Така стигнах до манастира "Св. архангел Михаил", който е достъпен единствено с високопроходим автомобил или пеша. Тъй като изходен пункт за всичко там е пистата, мога да кажа, че до манастира се стига за 30-40 минути пеша. Първоначално се тръгва по пътя към връх Мургаш. След стръмното изкачване има табелка за манастира надясно. Следва кратко спускане и се там. Основан през 16 век, манастирът е бил голям духовен център. По време на комунизма е бил база на руски учени, които са се занимавали с урана в района, също е бил и детски лагер. В момента жилищната сграда е в лошо състояние. В момента там живее един човек, който поддържа според силите си светата обител. Редакция от април 2021 година: Вече няма постоянен обитател на манастира. Бог да прости Любчо!

Ето и няколко снимки от празника:





Храмът на манастира "Св. архангел Михаил" край гр. Бухово





Гората около манастира "Св. архангел Михаил" край Бухово





Да завърша с думите на Гергана, съпругата на отец Венци - "Да изпълним храма с църква".

Допълнение от юли 2022 година. След направени реконструкции храмът в манастира "Св. Мария Магдалина" засия. Има нов иконостас, нови стенописи, нов таван, нови икони. Дървеното прозорче от горната снимка вече е в историята.

На 22 юли, денят на светата равноапостолна Мария Магдалина, храмът бе осветен.


Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

Споделям и страници от преди век, посветени на манастира:











Ето тук можете да прочетете повече за Курилския манастир "Св. Йоан Рилски".

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!






0 Коментари