Манастир "Рождество Богородично" - Седемте престола

Запълвам още един пропуск. Толкова често посещавам манастира "Рождество Богородично" - Седемте престола, а не съм написала нищо за него. За първи път бях там преди около 15 години, за да сложим първия печат в книжките за 100-те национални туристически обекта. Процесът със събирането отне 14 години - чак през 2021 г. си взехме златните значки и наградите :)

Най-важното за манастира е, че е действащ. Към август месец 2023 година братството наброява четирима монаси. Ако имаме света обител, която да приема поклонници точно както трябва, това е този манастир.

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!


До манастира се стига по Искърското дефиле, като на гара Елисейна се отбивате според табелите и път с много завои ще ви отведе пред манастирските порти.



Храмът със седемте престола в манастира "Рождество Богородично"

Манастирът „Рождество Богородично“ е разположен в долината на река Габровница до село Осеновлаг в Стара планина (в Ржана планина), в подножието на връх Издремец. Интериорът на църквата впечатлява със съчетаването под един покрив на седем отделни параклиса със стенописи. Всеки параклис има олтар (престол), жертвеник и иконостас и е посветен на светец или светии. Подобна архитектура няма еквивалент в друга българска църква или в Европа. Централният олтар и корабът на цъквата образуват кръст. Вярва се, че иконата на Св. Богородица Осеновска е донесена от основателя на манастира йеромонах Гаврил от Атонската Света гора през 11 век. През 14 в. е взета от сестрата на цар Иван Шишман и е отнесена в София и поставена при мощите на св. Йоан Рилски. По-късно е пренесена в Рилския манастир, след което е върната в Седмопрестолната света обител. Седемте престола - "Рождество на Св. Богордица", "Св. архидякон Стефан", "Св. Седмочисленици", "Св. св. безсребреници Козма и Дамян", "Свето Благовещение", "Св. арх. Гаврил" и "Св. братя Макавеи". През 1737 година манастирът е опостушен и разрушен. Възстановен е няколко десетилетия по-късно от братята поп Марко и Тодор от Тетевен и майстор Стойо от Троян. Иконостасът е изработен през 1815 година.

Чудотворната икона на св. Богородица

Преди да потеглите, потърсете информация за живота на Змей Горянин, чийто гроб е до манастирската черква.

ВЕЧЕР

Мръква се и тънка синя пара
слиза от върха на планината:
сетен звън прозвънва хлопатаря
и отваря път на тишината.

Става тихо, тихо - сякаш спира
и реката вечната си песен
и съвсем замира манастира,
неусетно в кротък сън унесен.

А луната, свода преполовила,
в мъничката църквица наднича
и лъчите й - сребриста свила -
пищно старите икони кичат.

Змей Горянин

манастир Седем престола

Август, 1958

Стихотворението "Вечер" е последната творба на Змей Горянин, починал на 25 август 1958 година.

Един красив пътепис за манастира от преди близо 70 години.

Какво друго можете да видите в близост?

От манастира можете да се качите пеша до хижа "Трастеная", като разстоянието и денивелацията не са малко. Водопадът в село Бов обаче е достъпен и с кола, освен по екопътеката от стадиона на селото. Водопадът Добравишка скакля също е много привлекателен през подходящите месеци на пълноводие.

 При баба на село - Лютиброд и Черепишки манастир

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

0 Коментари