Връх Готен, Стара планина

Готино ли е на връх Готен? Решихме да разберем.
В съботната сутрин бяхме поканени на празника в град Бухово и в ранния следобед поехме към върха. По пътя към Бухово отдалеч различихме високата антена на върха, към който се бяхме отправили.
Всички знаят, че от Бухово се ходи до връх Мургаш. Има и велорали всяка есен. Може би точно защото всички знаят, след като се излезе от селото при гробищата и се продължи по канала никъде няма табели или маркировка. Нашата цел беше да открием пътеката към връх Готен, а не да се движим по пътя. В равната част след селото има изобилие от черни пътища. Благодарение на притежателя на едно приложение за навигация обаче намерихме пътеката. Тя започва от лявата страна на канала (или в случая мисленото му продължение, тъй като е напълно сух), видимо стръмно нагоре. На това място пътят се разклонява на три. Пътеката за Готен е по средата между черните пътища. Със спокоен ход разстоянието до върха се изминава за 2 часа. Преодолява се положителна денивелация около 500 метра - според картата и навигацията. В нета имаме данни за 200, както и за 800. Доста противоречиви цифри. Готен е висок 1294 метра и е първенец на Софийска планина, дял от Стара планина. 


В селото мирише на пролет



Тъй като снимах основно на слизане, подредих снимките в ред, обратен на тяхното заснемане.

Началото на пътеката за връх Готен

Пътеката освен стръмна е и доста изровена от мотори, които са много популярни в района




По пътеката от гр. Бухово за връх Готен


Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!



Изглед от пътеката за връх Готен

По средата на изкачването към върха от ниското се чу много силен взрив. Когато излезнахме на обзорно място видяхме огромен пушек и се чудехме какво е станало. След това разбрахме, че са взривили комин на "Кремиковци".

Връх Готен - наближаваме!

Първата гледка към върха. Вдясно на далечен хълм се виждаха връх Мургаш и хижата в подножието му. Нямаше много добра видимост и не съм ги заснела. 
Хижа "Мургаш" вече работи.


На връх Готен

Камъкът, маркиращ върха, се пада в ограждението на антената.

Готино е на връх Готен, уверихме се и ние.

Разказът ми за разходката до връх Мургаш миналата зима можете да прочетете тук.

 *******

Благодаря на отец Венци, съпругата му и на спътниците ми.
"Та нима може някой да се изкачи по тази стълба?"
Повече за духовния живот в град Бухово - Град Бухово и неговия православен живот

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!



0 Коментари