Благородно бяло - еделвайсите на Козя стена, Стара планина

"Благородно бяло" - значението на думата "еделвайс". Толкова малко нежно цвете, а с какво име! Leontopodium е латинското му наименование, което означава "лъвска лапа". Отново контраст :) Тази публикация, за разлика от предходните, ще бъде кратка :) Пожелавам ви да видите еделвайсите в някое от естествените им местообитания.

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

Майчица


Старопланинското било - Козя стена


Еделвайсите на Козя стена






Други имена на еделвайса са: сребърна звезда, безмъртниче от снеговете и звезда на ледниците.

Еделвайсът е символ на смелостта и на любовта. Поради факта, че преди години местообитанията му във високата планина са били много трудно достъпни и опасни, само най-добрите катерачи и алпинисти са успявали да достигнат до бялото цвете и да берат от него. Легендата гласи, че по този начин те са печелели доживотна слава на смели и безстрашни хора.
Връх Боба/Баба, 1707 м

Гледка от върха


По пътеката имаше по-силни от нас, затова даваме път!

Еделвайсът е защитено растение, включено е в "Червената книга на Република България" и късането му е забранено със закон.

Водопад Сувчарското пръскало, Централен Балкан - друга идея за разходка в района

 Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!




0 Коментари