Язовир "Голям Беглик" и връх Голяма Сюткя

По традиция в средата на август сме в любимата планина - Родопите.
Тази година решихме да отидем на язовир "Голям Беглик", в местността Чатъма, при приятелите на моя син от "Байкария". Колкото и пъти да бях ходила там, все не ми се беше случвало да пренощувам. Знаех, че трябва да се подготвя за студ, така и направих. Надморската височина е 1528 метра. През деня е топло и слънчево, без да е жега. Със скриването на слънцето температурите падат главоломно. 
Пътят от язовирната стена до местността Чатъма е 7 км, които се взимат за около 30 минути при шофиране с повишено внимание. В следващите редове ще прочетете какво можете да правите на язовира и в околността.
Сутрешните мъглички на "Беглика"


Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

Местността Беглика, която не е на язовира.
Например да отидете до връх Голяма Сюткя от местността Беглика.

Изходната точка за изкачване на връх Голяма Сюткя

Местността Беглика се намира вдясно на пътя, изкачвайки се от Батак към язовирите. По асфалтов път около 6 км след нея и няколко мостчета спряхме колата до табела "връх Сюткя". Два часа е прехода до върха, но с множество "нерегламентирани спирания": за боровинки, ягоди, малини, снимки и разглеждане на какви ли не гъби.

Дърво, издълбано от кълвачи.


Връх Голяма Сюткя - няма панорама, но има поляни за многобройните туристи
Търсим обяснение на това съоръжение. Моля, помагайте.

Върхът е висок 2186 метра и е вторият по височина в Родопите. Не е обзорен връх, намира се на полянка в гората. Въпреки това беше доста ветровито. Панорама от него няма, което за някои хора го прави непривлекателен. От Велинград до там може да се стигне с високопроходим автомобил. Ние се срещнахме с мотористи горе.
По нашия маршрут вода нямаше. Пригответе си необходимото количество за двете посоки. 
Върнахме се в базовия лагер.
Част от лодките на Чатъма

Язовирът е притегателно място за рибари и любителите на лодки - канута и каяци. Около брега е осеяно с палаткови лагери и на места в гората има направени тоалетни, за което - браво! Защото преобладават местата, осеяни със салфетки. 

Качихме се на лодка и не се обърнахме :) Изкарахме час и половина във водата, спряхме и на острова, където също имаше хора на палатки.
Природата е разкошна.

Към острова

Гледка към Чатъма от водата


Черният път около язовира е може би 20 км. Става за цялостна или частична пешеходна разходка, както и с колело. На Чатъма велосипедите са на почит. В детските лагери на "Байкария" се използват активно. Има и лагери само на колела, които представляват преход из Родопите. Именно от един такъв лагер на моя син си бях харесала арката до Чаирските езера и село Мугла, които успяхме да видим тази пролет и съм писала  за тях тук

И преди да завърша - моля ви, прибирайте си отпадъците в раницата и/или в колата. Природата е съвършена и няма необходимост от нашите предмети.

Хубав остатък от лятото желая на всички!
 
 

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

 

2 Коментари

  1. Здравейте! Доколкото чета, за вр. Сютка маркировката е оскъдна, а подстъпите към него са много. Можете ли да пишете повече за маршрута, по карта от бгмаунтинс ли се движихте? Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, мисля, че се качихме по описание, сходно на моето. Ако междувременно не са възникнали големи промени, би трябвало да успеете без проблем. Помолила съм и един много по-запознат човек да отговори, тъй като е постоянно в района.

      Изтриване