Водопад Късак, Родопите и малко снимки от язовир "Голям Беглик"

Но да започнем от малко по-далеч. 

Язовир "Голям Беглик"
 

През 2014 година се запознах с хората от "Байкария", покрай детските лагери, които те правят. През 2019 година отидох с тях в Турция по Ликийския път. От време на време се озовавам на Чатъма, местността на язовир "Голям Беглик", където те провеждат лагерите и са стопани на базата.

Поредното ми приключение там беше свързано този път с финала на един чудесен курс, който беше изпипан от А до Я и силно ме впечатли. А именно Хоби курс по билкарство, оранизиран от ТД "Ойларипи". Сесии има всяка година и ако имате интерес към лечебните растения и тяхната употреба, можете да прегледате програмата и да се запишете. Важно е да живеете в София, тъй като не е възможен дистанционен курс. 

Неуспешен опит ...

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

И така, на "Голям Беглик" всичко е прекрасно, както винаги е било. Апокалиптичната прогноза за дъжд отново не се сбъдна. Поради пропадането на моста по по-краткия път към Чатъма по-голямата част от групата пристигна по вода. Тоест, поплавахме с лодка тези дни, добре беше :) 





 

Всяка година от "Байкария" организират почистване около целия язовир. Има светлина в тунела, тъй като казаха, че боклуците от година на година намаляват. Но това не означава, че са малко. Около 20 дни след тазгодишното почистване се натъкнахме на един куп боклуци в гората, очевидно сложени в чували, но оставени там, след което разкъсани от животни. Боклукът се прибира с притежателя му! Не знам още колко време това ще трябва да се повтаря. Както е занесен, така трябва да бъде изнесен.

Не се прави така

 

След като приключихме на "Голям Беглик" се спуснахме към язовир "Доспат". Вече повече от 20 години спирам на отбивката, от която се виждат града и частта от язовира със садките.

Тъй като в Доспат цял ден беше валяло, беше влажно и леко мъгливо.

От гр. Доспат се отправихме към с. Късак. Пътуването ни отне около 10 минути. Тъй като всички местни празнуваха, не липсваха предложения за почерпка. Прекрасни хора в най-хубавата планина. До водопада се стига лесно. През селото има табелки, които ще ви изведат до поляна с беседки и националния флаг. От тях започва спускане в гората - стръмно, но кратко. Видях табела, която предлага наемането на джип за спускането до водопада, което ми се струва крайно неуместно за 600 м трасе. Има пътека до подножието на водопада, но има и такава за горната му част. Ако сте повече хора, можете да се подредите на моста, който обхваща водопада отгоре, а някой да ви снима от ниското. 


 







Тъжното е, че и там във водата имаше пластмасови бутилки.

Ако сте в Късак в работен ден, можете да посетите магазина на фабриката за обувки. По всичко личи, че има интересни модели. Работят за известни марки. Както казах, ние уцелихме неработни дни за местните и нямам лични впечатления.

Ако идвате от Борино, преди да стигнете до с. Късак ще минете покрай Кемеровия мост:

Довиждане, Родопи, до нови срещи!


Още идеи за разходки в Родопите

Тази гъба е силно отровна. Разпозната като "кървящия зъб". Зловещо име, но ако видите снимки на гъбата в следващ период от развитието й, може и да се ужасите като мен. Млада е прекрасна, като "покапана с ягодово сладко" (цитирам). Доста размисли ми минаха през главата... 
 

 

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!


 


0 Коментари