Пещера Добростански бисер, резерват "Червената стена" в Родопите

Пещера Добростански бисер затваря за посетители през зимата и ние успяхме да я посетим в последния й работен ден за този сезон. Следващите туристи ще бъдат пуснати вътре на 1 май 2023 година. В следващите 7 месеца прилепите не бива да бъдат обезпокоявани. 

 

От Асеновград до село Добростан разстоянието е 28 км. Набира се много голяма височина е се изкачвате на над 1300 м над морското равнище. Слабото място на преживяването е истинският стрес по 400 м лош черен път след селото в посока пещерата. Има табелка "400 м лош път". Следва пак асфалт. Хипотетично бихте могли да стигнете с кола до хижа "Марциганица". Преценете сами. Много коли бяха оставени в продължение на целия път. От лошия път до хижата разстоянието е около 5 км, така че си заслужава да се приближите, а не да оставяте колата там. Хижите "Марциганица", стара и нова, в момента се ремонтират основно. Вероятно ще отвори съвременен хотелски комплекс. 

Пътеката от строителната площадка (хижите) до пещерата е отлично маркирана и много лека. За около 20-30 минути, в зависимост от темпото, ще стигнете до малка къщичка. Панорамите по пътя са разкошни  - настъпващата есен, златистата папрат, диплите на върховете.

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент.

В най-близък план - връх Попа, до който има маркирана пътека от входа на пещерата.

 

Гишето за билети при входа на пещерата



Маркировка на две от дистанциите на Персенк ултра. Приятен спомен от сезона, през който бях доброволец на един от пунктовете.


Пещерата е една от многото карстови пещери в резерват "Червената стена", но единствената, която е отворена за посетители. Тъй като представлява една-единствена зала, не се чака за влизане с група, няма и беседа, освен ако не си поискате. На какво приличат пещерните образувания ще ви подскаже собствената ви фантазия. Добростански бисер е млада пещера, на около 2 млн години. Спряла е своето развитие.






През резервата преминават много туристически маршрути. Важно е да се запознаете с правилата за придвижване и забранените дейности на територията му. Най-близкото интересно място до Добростански бисер е Големият бор и в съседство до него параклисът "Св. св. апостоли Петър и Павел". Разходката отнема около 15 минути в посока.


Големият бор, на 15 минути от пещера Добростански бисер

Параклис "Св. св. апостоли Петър и Павел"


Златна есен


С пожелания за много приятни мигове сред природата и шарената гора!

Мумджидам  - и за тази дестинация се минава през село Червен.

Чаирски езера и Мугла - не е в същата част на Родопите, но ми е много любимо.

Всички публикации за Родопите

 

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент.

0 Коментари