Алински манастир "Възнесение Господне" / "Св Спас"

На път за Алинския манастир"Възнесение Господне" / "Св Спас"


Алинският манастир "Възнесение Господне"/"Св Спас" беше намислен за посещение отдавна. Той е много добра дестинация за еднодневна разходка от София. Ако го намерите обаче. В интернет пространството изобилства от постове на хора, които  не са го открили. Прочетох, че има три варианта да се стигне до него и избрах препоръчания през село Плана. Селото е на махали. За повечето хора е познато мястото с антените. Посоката е тази. Спира се на голяма поляна преди тях, където има указателна табела за конната база и ограда. Разстоянието е около 7 км в едната посока. В топъл слънчев ден маршрутът не е е препоръчителен, тъй като през повечето време се движехме на открито. Последното спускане през гората е на сянка. Там е и единствения по-стръмен участък. По-голямата част от пътя, защото се минава изцяло по черен път, е изровен от камиони и джипове. Заварихме поне 5-6 джипа на манастира. Има сграда с условия за живот, създадени от ловната дружинка - навес, огнище, маси, пейки.
Алинският манастир не е действащ. Църквата "Възнесение Господне" / "Св Спас" е забележителна. 
Повече за манастира от сайта "Български манастири":
В архитектурно отношение църквата представлява еднокорабна, едноапсидна сграда с полуцилиндричен свод, без предверие (притвор) и купол. Според запазения ктиторски надпис стенописите в нея датират от 1626 г. В олтара са изобразени традиционните сцени Света Богородица Ширшая небес, Причастие на апостолите, Поклонение на Христовата жертва, Благовещение и Гостоприемството на Авраам. В източната част на храма са илюстрирани някои сцени разказващи за чудесата на Христос, като Сватбата в Кана Галилейска, Христос изцелява слепи, Преполовение и др. В свода са представени различни образи на Христос: младият Христос Емануил, Христос Вседържител и Христос като ангел. В западната част на църквата се редуват сцени от църковните празници и Страстите Христови.
Стенописите в алинския храм са в традициите на атонските майстори, като част от композициите са опростени и освободени от някои детайли, поради което те са по-наивни и примитивни, но по-искрени и разбираеми. Те са колективно дело на майстори-живописци с различен творчески почерк.

В този участък има чудна панорама


Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

Храмът на Алинския манастир




Ключовете от храма
 
Плана е мека планина, пътеката е добре маркирана, има билки и горски плодове. Отидете и се уверете сами! Приятна разходка!

Връх Манастирище, Плана планина

Още идеи за разходки близо до София.

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

 

0 Коментари