Връх Манастирище, Плана планина

До връх Манастирище (1336 м), първенецът на Плана се стига много лесно и бързо. Маршрутът е подходящ за полудневна разходка, с изходен пункт София. Тъй като е почти изцяло на открито, не е подходящ за топлите дни. Вода по пътя няма. За изходен пункт ние използвахме Бурнашка махала на село Плана. Пътят от нея до върха не е маркиран, но посоката е все нагоре и направо. Не е трудно да се ориентирате, още повече, че антената на върха ви е пътеводител. Леко стръмно става за няколко минути точно под върха. Там горе агрегатът на антената създава звуков и олфактивен дискомфорт. За приятна почивка препоръчвам да се отдалечите от него. На върха има и параклис - "Св. Дух". В подножието на Манастирище расте гигантски дъб, много е красив. Намира се в обратната посока на тази, от която дойдохме. На 2 минути от параклиса.




Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!



Дъбът в подножието на връх Манастирище, първенецът на Плана планина





Тъй като преди време се запознах с госпожата, инициирала изграждането на параклиса "Св. Мина" във вилна зона Ярема, решихме да отидем да го видим. Ето няколко снимки от него. От главния път има табелка за параклиса. До него е изградена голяма беседка и мястото е много приятно за почивка. Все пак е сред къщите на хората, в част от които има строителни дейности. Христинка е много сърцата жена. Ако отидете, пуснете някоя паричка, защото тя постоянно купува необходимото за параклиса.

Параклис "Св. Мина" във вилна зона "Ярема"



 

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

Други идеи за разходка в Плана:

 Алински манастир "Възнесение Господне"

Хижа "Пеюва бука"

Храм "Св. апостоли Петър и Павел" край село Долни Пасарел и Кокалянски манастир "Св. архангел Михаил"

0 Коментари