В подножието на Рила и Пирин (обновена на 17 септември 2021 година)

Село Баня до Банско ни е любимо място заради минералните води и хубавата храна при Спаска. Уморени от градското ежедневие решихме да разнообразим един януарски уикенд и се отправихме натам. 
В хотела на Спаска стаите са хубави и топли, домакините много приветливи и любезни, а за храната по-горе споменах - не просто няма да останете гладни, а ще ви е много вкусно.

В съботния ден направихме приятна разходка от местността Бетоловото до хижа "Яворов". Местността има вид на призрачен град. Множество празни хотелски комплекси. Тъжно е. 
До хижата може да се стигне по път, който не се почиства, или по пътеката. Маркировката е отлична, а и туристи има много. За 2 часа стигнахме до горе и хапнахме в ресторанта. Имахме добри спомени за това място от преминаването ни по маршрута Е4 през лятото на 2017 година. Тогава не бяхме забелязали скалния феномен "Стъпалата", който сега се очерта пред нас в цялата си прелест. Според табелата в хижата е на няма и един час път от нея.




Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

Скалният феномен "Стъпалата"
Допълнение от септември 2021 година: В непосредствена близост до хижата е параклисът "Вси светии". Подробности за него можете да прочетете на снимката на табелата по-долу.


Параклис "Вси светии" до хижа "Яворов"





 
Стъпалата без сняг :)

Прибрахме се за много по-кратко време и се отдадохме на СПА - в басейна на хотел "Аспа Вила" в с. Баня. Видях, че хотел "Regnum"(Банско) е изградил свой СПА комплекс в с. Баня. По всичко личи, че е на ниво и е отлично място за отмора. Впечатлена съм от посрещането на рецепцията. Цената на ден е по-ниска от популярната "Римска баня", а като условия според мен без да съм влизала е по-добре.
Неделният ден беше дъждовен, така че нямаше разходка в гората, а само с колата до църквата в село Добърско и рибарника над нея. Пъстървата е много вкусна. Готвят я и на място, ние взехме за вкъщи.
Църквата е включена в 100-те национални туристически обекта. За трети път бях там, но за първи път влезнах вътре да чуя беседата. Сега нямаше тълпи от туристи с автобуси, затова ни се получи :) Екскурзоводът Николай е интересна личност, внася и патриотична нотка в беседата. Бих се радвала, ако храмът беше действащ. Освен всичко друго и беседата щеше да е съвсем различна. Известно количество неуместни приказки щяха да са спестени, а не като сега - тиражирани за привличане на туристи.
В малкото село Добърско, разположено на 12 км. от Разлог, се намира уникална средновековна църква „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“, включена в списъка на стоте национални туристически обекти. Тя е построена през 1614 г., но има предположения, че годината на строителство е 1122. Поразителните стенописи и автентична архитектура на храма го причисляват към най-ценните образци на българското изкуство. От сайта на НИМ.
 
Толкова за днес, малко, но от сърце :)

Пожелавам ви здрава зима, в този първи ден на грипната ваканция за София :)

От подножието можем да отидем до Връх Безбог, Пирин планина

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!




0 Коментари