Спасова могила и Калугерските пещери

"Пък хора, хора! От всички страни, по всички пътеки идат хора един през друг, настигат се, заминават се, все към оная висока, стръмна и островърха могила, Спасова могила. Вижда се кичестият стар дъб на върха и малкото бяло параклисче до него. По голата зелена стръмнина плъзнал свят като мравуняк". 

                                                                                                                   Спасова могила

                                                                                                                    Елин Пелин

Храм "Възнесение Господне", Спасова могила до село Голема Раковица


Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

Наскоро разглеждах учебника по литература за 12. клас заедно с моята ученичка. Прелиствахме страниците и стигнахме до Елин Пелин. Предложих да отидем до Спасова могила, за която той разказва в едноименния си разказ. Не се получи точно така, както го мислех. Но ще ви разкажа за Спасова могила. Можете да нагласите навигацията за село Голема Раковица. За нас новостите започнаха още преди достигането на крайната точка, тъй като минахме през стената на язовир Огняново. За първи път минах покрай водоема и малкото градче от каравани край него. Бях слушала истории, и ето че го видях. Следва село Голема Раковица. До Спасова могила води широк черен път, който започва от стопанските постройки в края на селото. Има и табелка. На същото място от другата страна на пътя има параклис, но беше затворен. Най-добре ще го видите, когато тръгнете по пътя към целта ви. От разклона до върха на могилата разстоянието е около 2 км. Няма как да се объркате. След първия завой ще видите срещу вас характерно възвишение с кула на върха. Там е храм "Възнесение Господне", или "Св. Спас"

От колата до параклиса сме вървяли около 40 минути без да бързаме. Маршрутът е изцяло на открито, което го прави неподходящ за топли дни и жарко слънце. Личи си, че някой се грижи за святото място. Около параклиса има навес и маса с пейки.

Поседяхме там, срещнахме се с други посетители. Стана време да си ходим. Връщането трае същото време, колкото и отиването. 








"Вижда се кичестият стар дъб на върха и малкото бяло параклисче до него".

Докато се "разхождах" по картата, преди да потеглим, бях заинтригувана от Калугерските пещери, на 12 минути с колата в посока, обратна на София - по посока от Байлово за село Смолско. Този туристически обект е прекалено много увреден от посетители и иманяри. Близостта му до пътя го прави лесно и притегателно място за всякакви хора. Очевидно е, че не всички са доброжелатели. Тъй като светлата част на деня преминаваше вече в тъмна, не мога да кажа дали видяхме всичко. По-скоро не сме. Влезнахме в пещера, чиято метална решетка беше отворена. Би следвало да е затворена, тъй като има прилепи в хибернация. Не ги притеснявайте. По съседните пътечки намерихме много скали с изсечени по тях фази на луната.

 



Калугерските пещери











 Интересно място, на което бих отишла отново. 

За посещение на пещерите и реката до тях е направена широка отбивка край пътя. От другата му страна има още по-удобно място, като там се намира храмът "Св. Николай". Има изграден навес с маси и пейки. 



Учебникът по литература за 12. клас, да се върна на него, е събрал много хубави произведения. За анализите и въпросите към учениците не бих казала същото. Но на матурите се изисква стандартизирано машинално отговаряне.

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

За още идеи за разходки близо до София, елате тук.

Елате, да станем и да вдигнем нагоре очи и мисли, да съберем чувствата си..., да застанем мислено на Елеонската планина и да гледаме към Избавителя, Който се носи на облаците.



0 Коментари