Село Иглика, бисерче в Предбалкана

И то наистина блестящо след обилните дъждове. Лесно ще намерите село Иглика - и от Севлиево, и от Дряново, и от Габрово. Най-известно сред парапланеристите, също и сред кинаджиите. За моя голяма радост още не е комерсиализирано. Там няма магазин, кафене, кръчма, така че се подгответе с нещо за хапване, тъй като може да останете ... колкото ви се остава. 

Любимото село на Невена Коканова (с която сме родени на една и съща дата). Къщата й все още е посещавана от семейството й. Читалището носи нейното име.

Запознахме се с единия от двамата постоянни жители на селото. След това видяхме къщата на арменеца. С изискан надпис на френски върху един камък на поддържаната полянка пред портата.

Каменните дувари са суха зидария, без хоросан, и завършват с наредени вертикално камъни, както никога преди не бях виждала.

Растителното богатство е навсякъде - пред къщите, в дворовете им, по полянките до селото. А както ще видите на снимките, успях да снимам и някои насекоми, съхнещи от дъжда, накацали по цветовете.

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент.


На разходка из село Иглика




 




 

Селото има 2 екопътеки, едната е кръгов маршрут, а другата  води до скалния венец, от където излитат парапланерите.

При самото ни пристигане гледката едва се откриваше.



Място с изглед към билото на Стара планина, но в момента ограничен до изглед към Предбалкана.
 


Село Иглика, носещо името на нежно цвете, предразполага да влезете тихо и тихо да си тръгнете. Ако искате още малко панорами, слезте към село Скалско. Ще видите още по-добре скалните венци. Пътят минава през кариерата - единствената язва в пейзажа наоколо.

Тъй като нашият път беше към Севлиево, минахме през село Янтра, покрай храма "Св. Николай". Много наподобява храма в село Старо Стефаново. Не разполагам със снимки, тъй като течаха бурни ремонтни дейности и не исках да притеснявам хората.



Завършвам с кадри от полянките наоколо.









Ако ви се чете още: Преображенският манастир до Велико Търново

Село Мусина и Зараповски водопад

Велико Търново от друг ъгъл

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент.

0 Коментари