Село Варвара и хижа "Равно боре"

Една от първите публикации в този блог е за село Варвара в Родопите. Минаха 6 години от тогавашното ни посещение. През май 2017 година отново бяхме в района, както и вчера - на големия празник Гергьовден. Селото се развива и става все по-популярна дестинация за туристите. Ще ви разкажа за нашия преход до хижа "Равно боре" миналата пролет, както и приключенията ни от отминалите няколко дни. 
До хижа "Равно боре" може да се стигне по живописна пътека от около 8 километра, която започва от бензиностанцията и ЖП прелеза в края на село Варвара. Минава се край "Св. Марина" и се следва маркировката.  Друг вариант е да тръгнете от Варварски бани, като в този случай преходът ще е наполовина.

Параклис "Св. Марина", с. Варвара
 


Постепенно се набира височина и се разкрива гледка към дефилето


Хижарят Георги е отзивчив човек и прекрасен домакин. Готви отлично и е приятен събеседник. На следващия ден се отправихме към връх Милеви скали. Времето беше облачно и мъгливо. Изкачването е около 2 часа.




Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент.

 Ето така ни посрещна върха Милеви скали.



 Не успяхме да се насладим на никакви гледки.


От хижата има кратка пътека през ловджийската хижа до място с гледка към крепостта над Дорково. Ние нищо не успяхме да видим :)


Селото, когато слизахме към него.

Иии.. Милеви скали на 5 май 2018 година. Отидохме до там по много нетрадиционен за нас начин - с автомобил! Около 14 километра по асфалтов път в недобро състояние. Изходен пункт е съседното село на Варвара - Семчиново.



 На върха кръжат огромни пеперуди.

 На една поляна в ниското намерихме тези лишеи и ги кръстихме "Марсианци", но всъщност това е кладония.

В навечерието на Гергьовден ни посъветваха да отидем за празника до местността "Св. Георги" над селото. Качването е около 40 минути от центъра на Варвара до горе. Първо се минава покрай тази чешма.


 Следва параклисът "Св. прор. Илия".


На върха има кръст. Цялата местност се нарича "Св. Георги". В момента събират пари за построяването на параклис.
Подготовката за празника е впечатляваща. Около огромно огнище се пекат на жар над 40 агнета. Всички семейства са донесли и пита или баница, която да бъде осветена от свещеника. 




Чудесен празник за местното население, но с прекалено ефектно озвучаване - гръмка музика, която не е по нашия вкус :)

Завършвам с един охлюв, произведение на изкуството :) 
 
Щом сте в района, заповядайте да прочетете повече и за Велинград.

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент.

0 Коментари