До хижа "Мургана", Стара планина

Или едно добро раздвижване. За изходен пункт избрахме е с. Челопеч, в южните склонове на Стара планина. Преди време съм ходила от Буново до хижа "Чавдар" и от нея до билото, също и от Златица до хижа "Свищиплаз" и мисля, че маршрутите имат много прилики. (Линковете са в края на публикацията).
От Челопеч по черен, но много добре поддържан черен път за около час пеша се стига до м. Трите реки. Там има две разклонения за хижа "Мургана".  Жълтата и синята маркировка се разделят. Тъй като на картата жълтата ми се стори не толкова стръмна, колкото синята, решихме да се качим по нея. Любопитно е, че горе на хижата казаха, че нямат представа кой я е поставил и смятат да я премахнат. А според мен е по-добре да разчистват периодично пътеката, тъй като е доста удобна. В момента е прекалено обрасла. От м. Трите реки за два часа и малко се стига до хижата. Имаше паркирали леки коли пред нея. Околността е много добре поддържана и приятна. Има гледка към хвостохранилищата на отсрещния склон. В хижата видях столовата и санитарните помещения, които са чисти, нормални и въобще класи над тези по други хижи. Храната, която си поръчахме, също беше хубава. 

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!


Последва изкачване до Старопланинското било и ходене по Е3, посока х. "Кашана". Красиво е, обаче и там вече мирише на обор. Има десетки крави и коне. Върнахме се до х. "Мургана" и слезнахме до Челопеч по синята маркировка. Първоначално има много стръмно спускане през прекрасна букова гора, след това се стига до разрушена мандра и там отново трябва да се внимава в краката, заради "мините", заложени от животните.
С по-плавно спускане излезнахме на Трите реки и бързо се върнахме до Челопеч. Най-хубавото на този маршрут беше, че в гората нямаше никой друг, освен нас.
Беше чудесно раздвижване преди последвалата го Мальовица :) 

Пространството около хижа "Мургана"

Съвсем лек вариант за достигане до хижа "Мургана" е да тръгнете от хижа "Кашана", до която се стига с кола от Златица.



Гледка от хижата - хвостохранилищата


На централното Старопланинско било. При този гьол имам много ярък спомен от преминаването ми по Ком-Емине.



Интересни скали над Челопеч. По време на отиването ни нагоре не ги забелязахме, но на връщане вече ги видяхме.

Това е, около +/-700 м денивелация, вода само във вододайната зона след сондажа край реката и един ден изпълнен с хубави емоции.

До хижа "Чавдар" и не само 

Стара планина - хижа "Свищиплаз" 

От Ком до Емине - пеша на море 

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

 

0 Коментари