Връх Големия камък в Рила и с. Сапарево

Водопад Горица до село Овчарци, Рила планина

Тази сутрин Фейсбук ми припомни къде сме били преди четири години. По стечение на обстоятелствата се приготвяхме за тръгване към същото село :) 
До водопада Горица отивам за трети път. Днес го видях от още една перспектива. Вероятно и други туристи биха се насладили и на тази гледка, ако знаеха за предоставената им възможност от няколко младежи, почистили и маркирали пътеката към връх Големия камък. В селото няма и следа от информация за маршрута, обозначен със зелена маркировка. 
За водопада и екопътеката има табели. Трябва да стигнете до горния край на селото, при валявиците. В момента пътят е почвен, защото са копали и са сменяли тръби. До площадката с изглед към водопад Горица, Овчарченския водопад, се стига за десетина минути изкачване, включително и по дълго (и здраво!) стълбище. Лесно можете да си ходите и край него.
За да видите не само него, но и част от цялата каскада, е необходимо още усилие, доста по-сериозно от екопътеката. След центъра на селото вляво започва пътя със зелената маркировка - ако идвате от главния път. Поне така пише в нета. Ние, за да не сваляме още височина, връщайки се от водопада, свихме покрай едно деренце  Малко под ето това място, което няма как да остане незабелязано:


Пътечката, по която трябва да внимавате за змии, по данни на жената с козите, ви извежда на черквЕто (така ни го съобщиха) "Успение на св. Йоан Рилски". Чуден кът, от който трудно се тръгва под лъчите на палещото слънце (докарах си тен на тениска, да). Там си налейте доста вода. Като продължите няма и 5 минути по пътя ще пресечете идващия от селото път със зелена маркировка. И сте вие. Само нагоре. Пътеката е песъчлива и с доста камъни. Въпреки рехавата гора слънцето прежуря. Следващата спирка е обзорната поляна Еньо, откъдето се открива гледка към част от седемте Овчарченски водопада. Изключително е красиво! Там срещнахме мой набор, преживял 2 инфаркта и живеещ втори живот, който катери постоянно, за да е здрав.
Видяхме и човек с две кучета. За целия преход - толкова. И тях нямаше да видим, ако пътеката не водеше към няколко бунгалца на жителите на селото. Следващата спирка е заключения заслон "Сталевица". Ще разберете, че наближавате, когато стигнете до пресъхнала чешма и маса с пейки. От тук до върха вече сте в гората и е по-добре. Много е интересен финала на прехода към върха, защото е спускане! След което се озовавате в подножието на наистина огромен скален масив - връх Големия камък (1284 м). Малко катерене по него и пред вас се открива панорама към цялата равнина - От Бобошево до Сапарево (поне), цяла Верила и зад нея Витоша. На върха не е цветен рай като на Щърби камък, където бяхме миналата седмица, но има друго голямо очарование. Изкачването до горе в най-добрия случай за обикновени туристи е час и половина. Скоро ще е добре да си предвидите повече, защото ще има доста диви ягоди :) Под върха забелязах и боровинкови храстчета.  

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент.


Табелата за екопътеката в края на селото
 





Параклисът "Успение на св. Йоан Рилски"
 
Параклисът "Успение на св. Йоан Рилски", с. Овчарци





Към върха




Ето го водопада Горица, гледан от високо

Над местността Еньо се намира това възвишение, към което има пътечка, но така и не се качихме

На тази чешма не разчитайте

Заслон Сталевица

В подножието на връх Големия камък

На върха



Скалата с кръста


Голям мравуняк!




Трендафили в селото

Началото на екопътеката за водопада. От там се вижда и следващата цел - връх Големия камък

Ако това ходене за деня ви е малко, имате още варианти - плажовете в Сапарева баня :) Или един лек кръгов маршрут в съвсем близкото село Сапарево. Снимките са отпреди няколко седмици.

За него също трябва да използвате някаква фантазия, но ще напиша по-лесния начин маршрутът да стане кръгов, а не два отделни лъча. В селото има и прекрасен храм "Успение Богородично", копие на този в Рилския манастир. Селото се слави с вадата, която жителите са изкопали преди много години, за да докарат водата в селото. Следи от нея има на ключовото горско "кръстовище" над хижа "Вада", много туристи минават от там. 
В центъра на селото е старото гробище, където можете да влезнете и да видите реставрираната част от черквата "Св. Николай", която мен ме впечатли много:








"Св. Николай", село Сапарево




Малко по-нагоре ще видите този указателен знак. Разстоянието до параклиса "Св. Троица" е доста повече, отколкото до "Св. Архангел Михаил"

И така, тръгвате надясно. Към параклиса "Св. Троица". Изкаването е леко, накрая става малко по-стръмно, но се стига за около 20 минути. Не съм засичала. 
Под оградата на параклиса и дворното му пространство има дере и чешма, също и начало на екопътека, свързваща двете свети места. Направена по някакъв проект, тя се разпада, обаче става за минаване. За около 15 минути излизате над манастирския комплекс "Св. Архангел Михаил". Манастирът не е действащ. Черквата е отключена. Видно е, че за мястото се полагат много грижи.

Портите на параклис "Св. Троица"

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент.




Екопътеката


Излизате над манастира










В подножието на Рила, между Клисура и Дупница, има много кътчета, които не са така популярни за туристите, а за нас представляват голям интерес.

Там, където духът изпълва душата. Честит празник! 
Друг интересен обект в района е Бистришкия водопад.

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент.

4 Коментари

  1. Гледката към Горица изглежда прекрасно. Ще пробвам този уикенд. Тъй като маршрутът няма да отнеме много време, да се сещате за някой друг подобен сравнително къс маршрут в околността?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, ако желаете, можете да направите кръгчето около село Сапарево, описано в този кратък разказ. Друга разходка, за която се сещам, е до Бистришкия водопад близо до Дупница. http://patuvaismen.blogspot.com/2015/12/blog-post_15.html В началото е стръмно и леко объркващо. Важното е да излезете на заслон Софраджика, който се вижда добре от селото и след това се ходи по широк черен път. Дано няма голяма промяна от последното ни ходене. Приятна разходка пожелавам, след това споделете, ще се радвам :)

      Изтриване
    2. Идеята за Бистришкия водопад звучи добре. Благодаря за информацията, ще се опитам този уикенд да се разходя :)

      Изтриване
  2. Тъй като по неизвестна за мен причина не мога да се логна в профила си за коментарите, дописвам. Много приятна и равна разходка има в Сапарева баня, една равна пътека, която е от край до край над града, трябва да питате местните.

    ОтговорИзтриване