Село Равногор в Родопите

Гледката от  Бекови скали

 Едва ли има някой, който не е разбрал, че Родопите са любимата ми планина :) Намерих тези снимки от есента на 2017 година и с радост ги споделям. Тогава за втори път отидохме в село Равногор, където въздухът е най-чистия в Европа, или поне така се твърди. За първи път стигнахме до Равногор преди доста години по много ексцентричен начин - от Нова махала край Батак по лош каменист път с лека кола. Не правете като нас. След това сменяхме съединител. Есента на 2017 година минахме по царския път и си намерихме подслон на място. Има хотел, има къщи за гости. Туристи нямаше. Въпреки че селото доби популярност през годините. Всъщност с края на лятната ваканция там туристическия поток рязко спира. 
Районът е подходящ за обикаляне с планински велосипед.


Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

На Бекови скали - гледката към язовир Въча



На връщане от Бекови скали
 Точно над къщата, в която отседнахме, започва пътеката за връх Св. Неделя. Изкачването е кратко, но стръмно. Отгоре се открива чудна гледка.
Връх Света Неделя



В Равногор.

На 4 километра от Равногор е курортната и вилна местност Атолука, в която през лятото можете да разчитате на ресторанти и кафенета, но в края на септември те не работят.
От един завой преди селището тръгва пътеката към Гарванова скала, място с прекрасен изглед. С колело или пеша, разходката си заслужава. По мой спомен пеша е не повече от час в посока. Зависи колко горски плодове берете :)

В местност Атолука, отправна точка за Гарванова скала





В параклис "Св. Стефан" на Гарванова скала

Гледка от Гарванова скала


Параклис "Св. Стефан" на Гарванова скала

Още от Родопите 

За лека нощ ви споделям един текст, който прочетох днес и много ми хареса.

Този блог е свързан със сайта Земя благословена blagoslovena.com - туроператор и туристически агент. Заповядайте на пътуване с нас!

Натиснете, за да прочетете:
Истината е, че за всички нас би било много удобно, ако Бог поставяше като критерий за спасението ни нашия пост, молитва, правило, службите, в които сме участвали или беседите, които сме чули, религиозните книги, които сме прочели или манастирите и старците, които сме посетили. При това всичко по-горе – в своята изкривена форма – по превъзходен начин може да стане постъпки на самохвалство и високомерие, след като укрепват „егото” ни с постижения и успехи. Но няма да стане това. Христос в Евангелието ни разяснява, че Неговия съд ще се осъществи в лицето на слабия, незаслужаващия любов, намиращия се в нужда и затруднение наш ближен. Критерият за спасението ще е любовта. Раят е пространството и мястото на общение на човека с Бога, в което ще участват онези, чието сърце е поискало и могло да обикне. Снизходителността, приемането, съчуствието към страдащия ближен, приобщаването и споделянето на мъките и нуждите на ближните, стават духовната стълбица, чрез която Божията благодат навлиза в нашето същество, носейки радост, мир, ликуване и пълнота на живота. Спомням си сега един хубав случай от живота на старец Йосиф Ватопедски, който казва, че по времето, когато се намирал в Неа Скити на Света Гора заедно с неговата дружина, един млад монах го видял вън от килията му прострян на земята да рони парче хляб, хранейки мравките, които оформили гнездо на това място. „Какво правиш там, геронда?” - го попитал, за да получи отговора „Е,. . . какво правя, развивам състрадателността. . .” Тази състрадателност и любов към всеки човек, животно, растение, дърво и всяка твар, ще бъде критерият за нашето спасение. При това нека не забравяме, че адът никога не е наказание от Бога, а рушително себеизгнание на човека, който отказва да обикне и да участва в радостта на живота. Защото това именно е адът, да не можеш да се зарадваш и да обикнеш. . . *** Една от многото причини, по които като хора се разочароваме, когато минаваме през изпитания и трудности в живота ни, е фактът, че нашият частичен поглед не ни позволява да видим или да разберем това, което ни се случва с категориите на утрешния ден. С други думи, понеже не виждаме всеобхватността на истината, не можем да обясним това, което ни се случва и особено това, което окървавя нашето същество. Бог обаче знае вчера, днес и най-вече нашето утре. Оттук позволява (а не създава) едно изпитание, което по човешки навярно ни се струва непонятно, което Той знае, че е необходимо за нашия утрешен ден. Това е основата, върху която ще изградим, ако го поискаме, не онова, което сме, а онова, което ще станем. В един хубав телевизионен сериал никой не зная края, а гледа само отделни епизоди. Нека изживеем всички епизоди на живота ни, и тези, на които се смяхме, и онези, на които плакахме, във връзка и доверие с Бога, и нека напишем заедно с Него най-красивия финал. . . О. Харалампос Пападопулос

0 Коментари